Annons
X
Annons
X

Pekgul: Vilks sparkar nedåt

Lars Vilks rondellhund har spelat extremisterna i händerna och försvagat muslimer som slåss för yttrandefrihet och demokrati, anser Nalin Pekgul, ordförande för S-kvinnor.

– För mig är en konstnär någon som slår uppåt, mot överheten. Inte nedåt på en svag grupp som redan ligger, sade hon i Efter tio i TV4.

Senaste nytt om Lars Vilks

Den avslöjade mordkomplotten mot konstnären Lars Vilks har åter riktat strålkastarljuset mot karikatyren på profeten Muhammed som rondellhund som satte igång det hela 2007. I Efter tio berättade Nalin Pekgul hur sårande det var för henne att Muhammed avbildades som en hund.

– I den muslimska världen är hunden oren, den får inte ens komma in i huset. Att avbilda Muhammed som hund, det är obeskrivligt sårande, sade hon.

Pekgul menar att det är fel att dra den muslimska världen över en kam och kalla alla som blir upprörda över Vilks verk för extremister. Men hon tror att verken gett extremisterna ett vapen, och nya argument att locka över unga europeiska muslimer till fundamentalismen.

Annons
X

– De får ytterligare en chans att säga ”titta hur de behandlar er här”. Vilks har försvagat alla de muslimer som slåss för yttrandefrihet och demokrati, säger Pekgul.

Pekgul är kritisk till att Vilks gett sig på just muslimer, som hon menar är en svag grupp i europeiska samhällen. Hon tycker att det är viktigt att muslimer i Europa bemöter liknande utspel med debatt.

– Yttrandefrihet innebär också att jag har rätt att bemöta Vilks.

Vilks menade att svaga grupper inte kan undantas från kritik.

– Man måste få vara kritisk mot alla religioner, det kan inte finnas ett undantag kring Islam, sade han i Efter tio.

Annons
Annons
X
Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X