Annons
X
Annons
X

”Peka ut hedersbrott i särskild lagstiftning”

Det behövs en egen brottsrubricering för hedersbrott, för att komma åt denna typ av kriminalitet. Det skulle vara att på allvar hjälpa och stödja de flickor och pojkar som utsätts för detta, skriver juristen Gunilla von Wachenfeldt.

Riksorganisationen GAPF – Glöm aldrig Pela och Fadime – arrangerade en gala på Berns salonger i söndags, den 17 januari.

Riksorganisationen GAPF – Glöm aldrig Pela och Fadime – arrangerade en gala på Berns salonger i söndags, den 17 januari. Foto: Janerik Henriksson/TT

DEBATT | HEDERSVÅLD

”Och jag hoppas ni inte vänder dem ryggen, att ni inte blundar för dem”

Så avslutade Fadime Sahindal sitt tal inför riksdagen den 20 november 2001, två månader innan hon sköts till döds av sin pappa för att hon skadat familjens heder – två månader innan Sverige vaknade upp till rubriker om mordet och Sverige fick lära sig vad hedersrelaterat våld betyder och innebär för de som är utsatta.

Det har gått 14 år sedan Fadime mördades och den stora frågan är om vi uppfyllt Fadimes önskan och förhoppning eller inte.

Annons
X

Under flera års tid har röster höjts för att kriminalisera hedersbrott både från politiker och människor som arbetar med att hjälpa och stödja flickor och pojkar som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck. Frågan har vid flera tillfällen viftats bort eftersom det är svårt att kriminalisera och svårt att bevisa.

Just nu pågår olika evenemang runt om i landet för att hedra Fadime och hennes gärning för de som var utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck. Evenemangen arrangeras av Riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime, GAPF. Inom ramen för arrangemangen kommer en internationell konferens i riksdagen att genomföras den 20 januari och årets tema är – Behöver hedersbrott en egen brottsrubricering?

Mitt svar på denna fråga är tveklöst JA. Vi har lagstiftning mot könsstympning och barn- och tvångsäktenskap men det är inte tillräckligt. Ibland används fridskränkningslagstiftningen för att lagföra föräldrar som begår brott mot sina barn i en hedersrelaterad kontext. Problemet är att lagstiftningen i den delen är begränsad till att omfatta nära anhöriga såsom till exempel föräldrar och inte kan omfattas av utomstående.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Mitt förslag till lagstiftning är att man kriminaliserar hedersbrott genom en egen brottsrubricering i Brottsbalkens 4:e kapitel. Utformningen bör likna den som gäller för grov kvinnofridskränkning/grov fridskränkning, det vill säga att upprepade brott enligt 3, 4 och 6 kapitlet i Brottsbalken med syfte att upprätthålla familjens heder tillsammans utgör hedersbrott. Det är oerhört viktigt att brottet inte begränsas att gälla för en viss personkrets eftersom misstänkta gärningsmän inte sällan finns i släktens utkant eller bara är bekanta till familjen.

  Utöver detta nya brott bör även brott utövade i syfte att återupprätta heder införas som försvårande omständighet vid bedömningen av straffvärde i 29:2 Brottsbalken.

  En del kommer upprört påpeka att det är svårt, för att inte nästan påstå omöjligt att bevisa heder som motiv men det är inte sant. Det kan visst vara svårt men inte omöjligt. I Förvaltningsdomstolarna har socialtjänsterna erfarenhet av att visa på hur barn som växer upp i en hederskontext har det och domstolarna har inga problem att motta budskapet och grunda domar kring detta. Tidigare diskussionerna kring denna fråga känns igen från debatter i samband med kriminalisering av våldtäkt inom äktenskapet på 1960-talet och för all del även från när misshandel i hemmet blev ett brott som faller under allmänt åtal i början av 1980-talet.

  För att visa att vi inte vänder dem ryggen är det dags att visa ryggrad och stå upp för grundläggande mänskliga rättigheter.

  Gunilla von Wachenfeldt

  advokat och goodwill-ambassadör för GAPF 2016

  Gunilla von Wachenfeldt Foto: Privat

  Annons
  Annons
  X

  Riksorganisationen GAPF – Glöm aldrig Pela och Fadime – arrangerade en gala på Berns salonger i söndags, den 17 januari.

  Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 2

  Gunilla von Wachenfeldt

  Foto: Privat Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X