Annons
X
Annons
X

Pehrsson avgår efter hot

Fotbollsallsvenska Djurgårdens tränare Magnus Pehrsson avgår efter att ha utsatts för hot. Även klubbens ordförande Tommy Jacobson avgår på grund av händelserna.

Av SvD, TT
(uppdaterad)
Djurgårdens tränare Magnus Pehrsson under en match tidigare i april mellan Elfsborg och Djurgården på Borås Arena.
Djurgårdens tränare Magnus Pehrsson under en match tidigare i april mellan Elfsborg och Djurgården på Borås Arena. Foto: ADAM IHSE / SCANPIX

Vid en extrainsatt presskonferens som
Expressen sänder live, berättar klubbens ordförande Tommy Jacobson om de senaste dagarnas utveckling med hot som har lett till att han och Djurgårdens tränare Magnus Pehrsson avgår.

– Det känns väldigt tungt. Jag känner inte att jag inte kan vara ordförande för en förening där sådana element har så stort inflytande, säger Tommy Jacobson.

– De har fått som de ville, så alla är väl happy i de kretsarna. Kalla mig naiv men jag trodde att vi hade kommit bort från det här.

Annons
X

Båda avgår med omedelbar verkan. I ett uttalande på klubbens
webbplats skriver Djurgården:

”Hoten har uttalats via telefon efter förlusten mot Elfsborg men också under ett oannonserat besök i samband med tisdagens A-lagsträning där tre personer från en inofficiell supportergrupp uttalade sin besvikelse över de sportsliga resultaten. Samtidigt poängterades i hotfulla ordalag vilka konsekvenser fortsatta dåliga resultat skulle få för Magnus Pehrsson som person. En händelse som polisanmälts av Djurgården Fotboll.”

Nu hoppas Tommy Jacobson att händelsen sätter i gång en debatt om klimatet i den allsvenska fotbollen.

– Jag vet inte vart det är på väg. Det är som en cancer. Massan måste ta avstånd. De 10 000 riktiga supportrarna måste kliva fram, säger Jacobson.

Magnus Pehrsson deltog inte vid konferensen och har inte kommenterat hoten under dagen.

– Magnus mår inte så bra. Han tycker inte att det här är värt det helt enkelt, säger Tommy Jacobson.

Magnus Pehrsson beskriver i ett uttalande, som lästes upp vid en presskonferens på fredagen, situationen som ohållbar.

”Hela situationen är naturligtvis både obehaglig och olycklig. Det långsiktiga arbete som jag lagt ned tillsammans med spelare och ledare, från ungdomsfotboll till a-lag, påverkas nu drastiskt av några enskilda individers brist på respekt för föreningen och mig som person”, säger Pehrsson i uttalandet.

Hoten ska ha framförts både via telefon, efter förlusten mot Elfsborg.

Enligt
Expressen har Pehrsson hotats via telefon och vid en träning ska tre personer ha dykt upp och riktat hot mot honom personligen.

Djurgårdens ledning hade ett internt möte på fredagsförmiddagen för att diskutera hoten mot Pehrsson.

– Många är uppgivna, det är en sorg på kansliet i dag. Men vi kommer att jobba stenhårt för att vända det här, säger klubbens informationsansvarige, Jonas Riedel.

Djurgårdens officiella supporterförening Järnkaminerna fördömer i ett uttalande handlingarna som lett till att tränaren avgått.

”Det är med stor sorg vi nås av nyheten att MP och TJ lämnar DIF, särskilt sättet det sker på berör oss väldigt illa. Järnkaminerna tar avstånd från alla former av hot. Även om säsongen inte blivit vad vi önskade finns det aldrig någon giltig anledning att hota djurgårdare. Låt oss stå upp för Djurgården, för vårt lag och visa vilken supporterkultur vi står för”, skriver föreningen
på sin hemsida.

Hoten i tisdags har polisanmälts av föreningen.

På polisen bekräftar man att ärendet har tagits emot.

– Anmälan om olaga hot är upprättad och en förundersökning inledd. Nu pågår informationsinhämtning för att kunna identifiera någon eller några skäligen misstänkta för de här brotten, säger kommissarie Lars Byström.

Han vill inte gå inte mer i detalj på vad som görs i ärendet just nu.

– Vi hämtar information från alla som kan tänkas lämna uppgifter som kan föra oss vidare, är hans kommentar.

Om chanserna att lösa fallet säger Lars Byström:

– Vi utgår alltid från att det är goda chanser. Sedan får vi se om det blir så eller inte, men självklart är det vår inställning.

Utöver händelserna i matchen mot Mjällby, där inkastade föremål från läktaren gjorde att matchen avbröts, har det även sportsligt sett gått oerhört tungt med bara en poäng på de fyra första matcherna.

Redan på lördag väntar nästa match, mot Syrianska på Stockholms stadion.

Tidigare assisterande tränaren Anders Johansson och Martin Sundgren får huvudansvaret för Djurgårdens herrlag med omedelbar verkan. Tommy Jacobson ska framöver arbeta med projektet Djurgårdsandan. Lars-Erik Sjöberg tar tillfälligt över ordförandeskapet i Djurgårdens styrelse.

Djurgården har tidigare drabbats av hot från fans och grupperingar inom supporterkåren. Sportchefen Stefan Alvén
avgick för två år sedan efter att ha mottagit hot riktat mot hans familj.

Testa dig själv i senaste veckornas sportquiz

V 42 | Vem vann första Stockholm Open? quiz.svd.se V 40 | Vilken tung titel tog Steua Bukarest? quiz.svd.se V 39 | Vad heter vår första majorsegrare? quiz.svd.se

Stockholm TT-SvD

Annons
Annons
X

Djurgårdens tränare Magnus Pehrsson under en match tidigare i april mellan Elfsborg och Djurgården på Borås Arena.

Foto: ADAM IHSE / SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X