Annons
X
Annons
X

Peggy Bruzelius: Jag är trött på kvinnopratet

Styrelseproffset Peggy Bruzelius är trött på pratet om fler kvinnor i styrelsen och tycker att nivån är bra idag. ”24 procent - det är väl en ganska rimlig andel med tanke på underlaget”, säger hon i en intervju med SvD Näringsliv.

[object Object]
Peggy Bruzelius. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

Just nu rasar åter debatten om att det är så få kvinnor i börsbolagens styrelserum, 24 procent kvinnor. Det är samma siffra som förra året och många är upprörda över snigelfarten. Peggy Bruzelius är inte en av dem. Allt tal om en eventuell kvotering vore en katastrof, enligt Bruzelius, som vågar vara kärringen mot strömmen.

- Jag är så trött på pratat om fler kvinnor i styrelserna. 24 procent - det är väl en ganska rimlig andel med tanke på underlaget, det är 17-18 procent kvinnor i ledningsgrupperna idag, säger hon.

Diskussioner bör handla om fler kvinnliga verkställande direktörer och fler kvinnor till ledande befattningshavare, inte styrelserna, menar hon.

Annons
X

- Visst, det finns män som bromsar. Men framför allt är det kvinnorna som tackar nej. Jag vet inte hur många gånger jag har mött kvinnor som tackat nej till topposter för att de har andra prioriteringar i livet. Som mentor kan jag bli besviken. Men på ett mänskligt plan...tja, jag kan förstå dem, säger Peggy Bruzelius

Hon menar att det är omöjligt att avgöra vad som är rätt eller fel. Kvinnor har fortfarande ett större ansvar för hemmet och många kvinnor i karriären väljer också att vara med sina barn mer än vad deras manliga chefskollegor gör.

Själv stuvar hon om rejält i sina uppdrag i år. Hon lämnar Electrolux och Husqvarna efter många år men behåller styrelseuppdraget i Axfood. Utöver det sitter hon i tre tunga utländska bolag, spritbolaget Diageo, kemikoncernen Akzo Nobel och jordbruksföretaget Syngenta.

– Jag är öppen för nya uppdrag, om det är tillräckligt spännande. Jag satt 16 år i Electrolux, någonstans där går väl skamgränsen, skrattar hon.

Peggy Bruzelius välkomnar också den nya studien som visar att
kvinnliga styrelseledamöter är mer riskbenägna än män. Det slår hål på en del tjatiga myter om att kvinnor skulle vara så försiktiga när de placeras i ett styrelserum, anser Peggy Bruzelius.

Hon gillar slutsatsen. Även om Peggy Bruzelius inte är övertygad om att den nödvändigtvis är helt sann. De två utländska forskarna, Renée Adams, professor i finansiell ekonomi och Patricia Funk, nationalekonom, kontaktade samtliga styrelseledamöter i Sveriges börsföretag. Drygt en tredjedel svarade. Resultatet, som presenterades på ett SNS-seminarium i förmiddags, är kanske förvånande för en del: Kvinnliga styrelseledamöter är i snitt både mer förändringsbenägna och självständiga än sina manliga kolleger.

- Jag tycker det är intressant. Det blir så lätt myter, som den att fler kvinnor i bankerna hade förhindrat finanskrisen. Det tror jag inte alls på, säger en engagerad Peggy Bruzelius.

Kvinnor identifierar sig inte lika ofta med jobbet som män i karriären gör. Kvinnor har även andra roller att hantera - i hemmet och på fritiden.

– Jag tror det skulle kunna vara en förklaring till varför kvinnor kan vara riskbenägna i styrelsesammanhang. De har inte lika mycket att förlora på att gå på tvärs, som en man har. Kvinnor har annat att falla tillbaka på, säger Peggy Bruzelius.

Men hon tillåter sig också att ifrågasätta slutsatsen i rapporten. Hon menar att ett skäl till varför kvinnliga styrelseledamöter är sugna på risk handlar om deras ålder. Inte vilket kön de tillhör.

– Är man ung är man mer riskbenägen, så är det bara. Och många duktiga kvinnor som tar plats i styrelserna är just unga, säger Peggy Bruzelius.

Annons
Annons
X

Peggy Bruzelius.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X