Halla Ólöf Jónsdóttir blev våldtagen mitt på dagen i ett tält. Fullt med folk campade utanför, men hon vågade inte skrika och skapa en scen på grund av barnen som lekte utanför.
Halla Ólöf Jónsdóttir blev våldtagen mitt på dagen i ett tält. Fullt med folk campade utanför, men hon vågade inte skrika och skapa en scen på grund av barnen som lekte utanför. Foto: Åsa Sjöström

Pedofilskandalen som fällde Islands regering

De var dömda pedofiler som förgripit sig på minderåriga – men genom isländsk lagstiftning fick männen sin heder upprättad och yrkestiteln tillbaka.

Ända tills de utnyttjade kvinnorna sa stopp.

Under lördagen går islänningarna till nyval, framtvingat efter att landets statsminister hållit tyst om sin egen fars inblandning i pedofilhistorien.

Publicerad

Bilen svänger in på en grusväg. Strålkastarna lyser upp en kal plätt, endast bestående av den karaktäristiska isländska svarta jorden. I dalen blinkar ljusen från huvudstaden.

– Det tog honom två minuter att köra hit från krogen bredvid kyrkan där han plockade upp mig. Jag var livrädd. Jag undrade vad han skulle göra med mig, men vågade inte säga ett ord.