”Kan jag ta en cigarett först”, undrar Vanessa Springora när intervjun är över och vi ska börja ta bilder.
”Kan jag ta en cigarett först”, undrar Vanessa Springora när intervjun är över och vi ska börja ta bilder. Foto: Anders Ahlgren

Pedofilen hängde ut henne – nu ger hon sin version

Hennes bok ”Samtycket” blev ett brutalt uppvaknande för den franska kulturvärlden. I decennier hade författaren Gabriel Matzneff pratat öppet om sina relationer med minderåriga – men nu berättar en av dem sin version. SvD möter Vanessa Springora i Paris.

Uppdaterad
Publicerad

Jag känner igen gatuadressen där Vanessa Springora bor, inte långt från mig i det 19:e arrondissementet i Paris, i en gammal ombyggd butikslokal som är inredd i retrostil med Eames-plaststolar och en svart skinnsoffa i vintagemodell. En gammal dator från Apple står på golvet, vinylspelare och högtalare skvallrar om att någon i huset har ett stort musikintresse och i taket: en discokula.

I den välfyllda bokhyllan står två små skyltar uppställda. På den ena kan man läsa ”l’art rend la vie intéressante” medan den andra har det mer kryptiska ”est ce qui plus que l’art”. De ska läsas tillsammans: konsten är det som gör livet mer intressant än konsten, en fras som kommer från konstnären Robert Filliou.