Annons

De skyddssökandeTusenårigt drama ger röst åt kvinnor på flykt

”De skyddssökande” av Aischylos spelas på Kulturhuset Stadsteatern i samarbete med Al Harah-teatern i Palestina, vars kvinnliga skådespelare medverkar via film.
”De skyddssökande” av Aischylos spelas på Kulturhuset Stadsteatern i samarbete med Al Harah-teatern i Palestina, vars kvinnliga skådespelare medverkar via film. Foto: Sören Vilks

Ett tusenårigt verk med mytologisk ram – och ändå obehagligt aktuellt. När Dritëro Kasapi iscensätter Aischylos pjäs som ett tvåspråkigt läsdrama på Kulturhuset Stadsteatern får vi följa 50 kvinnor som flyr från hedersförtryck och söker skydd.

Under strecket
Publicerad

Annika Hallin i ”De skyddssökande”.

Foto: Sören Vilks Bild 1 av 1

Tid är allt och ingenting. Det har gått 2 481 år sedan replikerna från Aischylos drama ”De skyddssökande” hördes eka från Dionysosteatern på sydsidan av Akropolis. Texten var aktuell då, och är obehagligt akut nu.

Stycket handlar om 50 kvinnor som flyr till grekiska Argos över Medelhavet för att slippa giftas bort med lika många män. Man kommer med olivkvistar och ber om skydd. Kung Pelasgos låter medborgarna ta ställning. Väljer man att skydda kvinnorna står man också inför ett krig mot friarna och deras här.

Annons
Annons
Annons