Annons

Påvens drag – kuppade in kejsare i öster

Bilden illustrerar hur påven Leo III krönar Karl den store. Händelsen ägde rum på juldagen i Peterskyrkan i Rom år 800.
Bilden illustrerar hur påven Leo III krönar Karl den store. Händelsen ägde rum på juldagen i Peterskyrkan i Rom år 800. Foto: Heritage/TT

På 700-talet behövde den politiskt och militärt svage påven Leo III en beskyddare. Han krönade därför frankernas kung Karl den store till ”romarnas kejsare”, trots att det redan fanns en kejsarinna i öster.

Under strecket
Publicerad

Dick Harrison.

Foto: TT

Fråga: Idag är det dags för en av de stora frågorna, ett spörsmål som de lärde har tvistat om i mer än ett millennium. Varför skapades ett västerländskt kejsardöme år 800? Ville Karl den store själv bli romersk kejsare i Augustus, Trajanus och Konstantins efterföljd, eller var det påvens plan? Hur reagerade man i det ännu existerande romerska imperiet i öster, i Konstantinopel?

Dick Harrison: Ett av skälen, kanske det viktigaste, är att söka i påvens utsatta situation. På 700-talet hade påven i Rom visserligen stora ideologiska ambitioner, men i praktiken var han både politiskt och militärt svag. Samtidigt som Karl den store byggde ut sin frankiska stormakt åt alla väderstreck hotades påven av stormän både inom och utanför staden Roms murar.

Annons
Annons
Annons