Påven medger misstag

GENÈVE Idag kom påven Benedictus XVI med sitt första ”mea culpa” i Williamsson-affären. I ett brev medger påven att ”misstag” begicks när bannlysningen av förintelseförnekaren hävdes.

Under strecket
Publicerad
Annons

Påvens brev till kyrkans biskopar som publiceras i italienska och tyska medier är förvånansvärt personligt skrivet. Det är första gången som kyrkans ledare erkänner att det var ett felsteg att häva bannlysningen (exkommuniceringen) av biskop Richard Williamsson, som förnekat att gaskamrar existerade och gravt förringat antalet döda under judeutrotningen. Påven skriver att fallet med Williamsson inte förklarats tillräckligt tydligt, och att Vatikanen inte kontrollerat Williamssons bakgrund som man borde ha gjort. Fallet har misskötts, enligt Benedictus XVI.

Men i brevet beklagar påven också ”våldsamma reaktioner” från dem som inte instämt i kyrkans beslut att häva bannlysningen av Williamsson ur det konservativa prästbrödraskapet SSPX i januari. Han säger sig ha blivit ”djupt sårad” av attacker från speciellt katoliker, och tackar sina ”judiska vänner” som stöttat honom. Han varnar för att katolska kyrkan dock kan komma att ”förtäras” av internt käbbel över bannlysningarna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons