Annons
X
Annons
X

Påven: Kondomer inte rätt sätt att bekämpa aids

GENÈVE. Påven sticker återigen ut hakan. På tisdagen sade Benedictus XVI att kondomer är fel sätt att bekämpa aids – på väg till sitt första besök i det aidsdrabbade Afrika.

[object Object]
Påven på väg in i flygplanet för att åka till aids-drabbade kontinenten Afrika. Foto: REUTERS

Det är första gången som påven tydligt klargör att han kvarstår vid sitt motstånd mot preventivmedel, i detta fall kondomer. Frågan är särskilt känslig i Afrika söder om Sahara, den region som är värst drabbad av aids. Under 2007 fanns 35 procent av alla hiv-smittade och 38 procent av alla aidsrelaterade dödsfall i södra Afrika.

– Aids är ett problem som inte enbart kan lösas med pengar, som man inte kan komma tillrätta med genom distributionen av kondomer som till och med förvärrar problemet, sade påven ombord på planet som tog honom till Afrika.

Detta är Benedictus första besök på kontinenten sedan han tillträdde som katolska kyrkans överhuvud för snart fyra år sedan.

Annons
X

Han landade först i Kamerun, ett land hårt drabbat av aids, och ska sedan vidare till bland annat Angola. Det är en viktig del av världen för påven, då katolicismen växer snabbast i de afrikanska länderna.

– Katolska kyrkan behöver uppenbarligen sexualundervisning. Kondomer är ett mycket viktigt skydd mot hiv/aids och andra könssjukdomar samt mot oönskade graviditeter, sade Cecilia Wikström, FP-riksdagsledamot och präst, i ett pressmeddelande.

Hon tillade att påvens uttalande kommer en vecka efter det att den katolska kyrkan också fördömt mamman till en nioårig flicka i Brasilien som våldtagits och genomgått en abort.

– Svenskar i allmänhet och katoliker i synnerhet har rätt att få veta hur den svenska katolska kyrkan ställer sig till preventivmedel och abort, säger Cecilia Wikström.

Påvens kondomuttalande lär väcka visst missnöje även bland kyrkans trogna. Många jesuitpräster i Afrika, som dagligen konfronteras med aids och hjälper sjuka, förespråkar kondomer för att minska sjukdomens spridning.

Förra året skrev 60 katolska grupper ett öppet brev till påven, där de uppmanade honom att ompröva Vatikanens inställning till preventivmedel. Kondomförbudet ”utsätter miljoner människor för risken att smittas av aids”, skrev de.

Annons
Annons
X

Påven på väg in i flygplanet för att åka till aids-drabbade kontinenten Afrika.

Foto: REUTERS Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X