Paul Martin vädjade till Kanadas folk

Under strecket
Publicerad
Annons

WASHINGTON Den kanadensiske premiärministern Paul Martin kämpar med näbbar och klor för att sitta kvar på stolen han kämpat så hårt för.
En sponsorskandal som skakar det liberala partiet är ingalunda ny utan började uppdagas redan under företrädaren Jean Chrétien. Men denne politikens överlevare lämpade över problemen på sin mångårige rival om partiledar- och premiärministerposten - Paul Martin.
I torsdags kväll vidtog Martin ett mycket ovanligt steg. Han höll ett tv-tal till nationen där han beklagade att han inte varit tillräckligt ”nitisk” i sin tidigare roll som finansminister och manade allmänheten att invänta en utredning som ska bli klar i december.
Men det var löftet om att utlysa nyval senast 30 dagar efter offentliggörandet av domaren John Gomerys rapport som oppositionen slog ned på. Den relativt nyvalde ledaren för det konservativa partiet, Stephen Harper, gick direkt till attack och menade att det är absurt att en premiärminister ””som befinner sig under ett åskmoln”” själv ska kunna
bestämma valdag.

I går morse fortsatte Martin sin pr-offensiv i morgon-tv och inpräntade att det kanadensiska folket bör få ta del av Gomeryutredningen före ett eventuellt val. Det hela kompliceras ytterligare av att Chrétien anklagat Gomery för att vara jävig och att en domstolsförhandling är planerad till i början av juni. Nu sade Martin, som avskedat personer som var inblandade i de misstänkta mutaffärerna, att han tänker göra allt för att utredningen ska kunna fortgå.
Det hade redan tidigare spekulerats i att Martin, som leder en minoritetsregering, kommer att tvingas hålla val redan i juni men att han försökt förhala det hela. Huvudstadstidningen The Globe and Mail har inhämtat att de konservativa planerar att fälla regeringen ett visst datum i maj och siktar på den 27 juni som nytt valdatum.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons