Annons

Håkan Lindgren:Patriarkatet gör mannen helt värdelös

DET OTÄCKA KÖNET 2 Patriarkatet nedvärderar mannen till den grad att han endast får värde genom att erövra och dominera. Det vi kallar ”identitet” är det varumärke under vilket patriarkatet säljs tillbaka till oss.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

I går presenterade jag Christoph Kucklicks ”Der unmoralische Geschlecht”, en bok som vill ge oss en ny bild av 1800-talets föreställning om könsrollerna. Ända sedan början av 1800-talet har mannen varit det onda könet, menar Kucklick: den tidens manlighetskritik var minst lika radikal som vår tids feminism. Hur trovärdig är han?

Men först en besynnerlig detalj. Den flod av texter om mannens inneboende våldsamhet som Kucklick citerar ur kom samtidigt med att samhället blev fredligare. All tillgänglig statistik tyder på att antalet mord sjönk drastiskt i samband med modernitetens intåg. Från slutet av 1500-talet till mitten av 1900-talet krymper antalet våldsbrott till en tiondel eller en femtiondel, skriver Kucklick (skillnaden beror på vilken region som avses och vilken studie man förlitar sig på).

Annons
Annons
Annons