Krönika

Peter Benson: Patologisk fallstudie av en sjuk notering

Läran om sjukdomar och hur de diagnosticeras kallas patologi. Den här krönikan visar med bolaget Lumitos notering på First North som fallstudie hur sjukt det kan gå till. Kretsen kring Lumito har uppdaterat ett klassiskt "boiler room" till en metod för patologiskt haussande på Facebook. Hejarklacken får betalt i aktier, som efter genomförd uppumpning kan säljas dyrt till godtrogna privatsparare.

Läs mer om Börsplus krönikor

Krönikan är från analystjänsten SvD Börsplus. Efter krönikan följer länkar till senaste veckans aktieanalyser: Raysearch, Handicare, Cantargia, Dicot, Volvo Cars, Actic, BIMObject, Homemaid, THQ Nordic, Bergman & Beving, Byggpartner, NP3, Balco, Tesla, Nilörngruppen, Nederman, iZettle, Paradox och Björn Borg.

Lumito är resultatet av en Lundabaserad forskargrupp som också gett upphov till börsnoterade bolag som Spectracure och Gasporox.

Foto: Emil Langvad/TT / TT NYHETSBYR≈N Bild 1 av 1

Lumito är resultatet av en Lundabaserad forskargrupp som också gett upphov till börsnoterade bolag som Spectracure och Gasporox.

Foto: Emil Langvad/TT / TT NYHETSBYR≈N Bild 1 av 1

Del 1 av 2

Lumito är resultatet av en Lundabaserad forskargrupp som också gett upphov till börsnoterade bolag som Spectracure och Gasporox. Foto: Emil Langvad/TT / TT NYHETSBYR≈N

Först några ord om bolaget från prospektet: "Lumitos strategi är att utveckla ett nytt instrument för digital patologi". Syftar Lumito på digitala metoder för sjukligt aktiekrängande? Nej, i prospektet läser vi vidare att "arbetet baseras på bolagets teknologi och patent kring avbildning med hjälp av uppkonverterande nanopartiklar".

På SvD Börsplus vet vi ingenting om uppkonverterande nanopartiklar men vi noterar att "Lumito är i ett utvecklingsskede där Bolagets produkt ska utvecklas och kommersialiseras på 18 månader."

18 månader till färdig produkt är jättekort. Betyder det att Lumito redan kommit lång väg? Nej, tvärtom. Lumito har precis börjat.

"Under januari startade vi därför den första produktutvecklingsfasen med mål att bygga en laboratorieprototyp och ta fram infärgningspreparat för att verifiera teknologin för vävnadsdiagnostik."

Vi tar det en gång till: Lumito startade i januari den första produktutvecklingsfasen med mål att bygga en prototyp för att verifiera teknologin. Det är många, långa, svåra och dyra steg från detta till en kommersialiserad produkt. Det är oseriöst att påstå sig klara det på 18 månader.

Men ännu mer oseriöst är ändå noteringsmetoden som nämndes i ingressen. Begreppet "boiler room" syftar på aggressiv telefonförsäljning av övervärderade småbolagsaktier. Den internetanpassade tryckkokare som används för Lumitos notering är följande:

 • I december 2017 genomfördes en nyemission med 8 miljoner nya aktier à 1,30 kronor styck. Det är nästan gratis jämfört med de 5 kronor som är teckningskursen nu i maj.
 • I prospektet hemlighåller Lumito vilka som tecknat dessa rabatterade aktier men det syns på kopia på de teckningslistor som är offentliga hos bolagsverket.
 • Där framgår att det är ett sextiotal investerare som fick denna 80-procentiga räkmacka. Många av dessa är tongivande profiler och administratörer på den välbesökta Facebookgruppen ”Aktiefenomen”. Många har också kopplingar till Spectracure, ett annat hyperspekulativt börsbolag med samma huvudägare som Lumito. Huvudägaren Masoud Khayyami har kultstatus hos vissa och är även inblandad i Prolight, en aktie som efter notering steg nästan 1 000 procent för att därefter kollapsa.
 • Dokument som Börsplus sett visar att Facebookgruppen Aktiefenomen därefter blev en arena för skamlöst haussande av Lumito inför notering. Att många av dessa inlägg nu har raderats efter att vakna investerare på Twitter börjat lägga pusslet talar sitt tydliga språk.

En rimlig tolkning av ovanstående är alltså att en grupp Facebookprofiler fått aktier nästan gratis mot att de i gengäld lovat att pumpa upp Lumitos notering. Om det stämmer så är det inte så smickrande för vare sig Facebook, rådgivaren Göteborg Corporate Finance eller Nasdaq. /PB

IPO-GUIDE Lumito
Lista First North
Omsättning rullande tolv månader 0 Mkr
Antal anställda 1
Teckningskurs 5,00 kr
Rådgivare Göteborg Corp.
Storlek på erbjudande 20 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde efter IPO Cirka 142 Mkr
Emissionskostnad Cirka 4 Mkr (17,5% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 10%
Investerare som ska teckna i IPO Stefan Nilsson, Masoud Khayyami, m.fl. (10% i åtagande)
Garanter -
Varningsflaggor** Sex varningsflaggor
Sista teckningsdag 2018-05-25
Beräknad första handelsdag 2018-06-19 (25 dagars väntetid)
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: SvD Börsplus / bolaget

Del 2 av 2

Du tjänar mer på analys från SvD Börsplus

Prenumeranter har full tillgång till:

Nedan följer denna veckas analysskörd:

Updates: Måndag 14/5

Snabba kommentarer om Raysearch, Handicare och Cantargia från Börsplus.

 • Raysearch: När ska man fånga en fallande kniv?
 • Handicare: Svag lyftkraft
 • Cantargia: Bra nog med dubbelt upp

Dicot

Uppsalabaserade bioteknikbolaget Dicot genomför just nu en nyemission inför listning på Aktietorget. Bolagets läkemedelskandidat ska råda bot på erektionsproblem och för tidig utlösning hos män samt potentiellt också nedsatt sexlust. Det kommer att ta Dicot många år att komma i mål med kliniska studier som kan visa effekt och kapitalbehovet är ganska stort. Dicot är en typisk lottsedel.

Updates: Tisdag 15/5

Snabba kommentarer om Volvo Cars, Actic, BIMObject och Homemaid från Börsplus.

 • Volvo Cars: Full rulle
 • Actic: Några trivselkilon för mycket
 • BIMObject: Dålig precision
 • Homemaid: Högutdelare även utan pensionärerna

Råduppföljning

Denna gång räknar vi hem fyra rätt av sju möjliga. Råd i Agromino, Zalaris, Nobina och Instalco gick vägen medan vi fick fel i Ework, Swedbank och Senzime. Andra aktier som analyserades var: Netent, Synthetic MR, Betsson, Ayima, Fingerprint.

Updates: Onsdag 16/5

Snabba kommentarer om THQ Nordic, Bergman & Beving, Byggpartner och IPO-guiden från Börsplus.

 • THQ Nordic: Wingefors går om Wester
 • Bergman & Beving: På spåret
 • Byggpartner: Nu blommar det
 • IPO-guiden: Premiär för Börsplus nya tjänst

NP3

NP3, med fastigheter i norra Sverige, har expanderat rejält under senare år och äger nu fastigheter värda 8,5 miljarder kronor. Trots att aktiekursen klättrat allt högre har grundaren och storägaren Lars-Göran Bäckvall köpt aktier för över 100 Mkr under året – är det läge att ta rygg?

Updates: Torsdag 17/5

Snabba kommentarer om Balco, Tesla och Nilörngruppen från Börsplus.

 • Balco: Är det förfest eller efterfest på balkongen?
 • Tesla: Fyra skäl för George Soros nya investering
 • Nilörngruppen: Förpackat och klart

Nederman

Trots att försäljningen växt svagt har miljöteknikbolaget Nederman fått upp lönsamheten fint. Om kunderna i industrin nu sent omsider börjar investera i nya anläggningar igen så kan tillväxten äntligen göra comeback i Helsingborgsbolaget. Då kan aktien bli riktigt bra.

Updates: Fredag 18/5

Snabba kommentarer om Paradox, iZettle och Björn Borg från Börsplus.

 • Paradox: Lämnar omloppsbanan
 • iZettle: Så hittar du aktierna som vinner på rekordaffären
 • Björn Borg: Game over

Börsplus analyser av aktier på tapeten under veckan:

iZettle

Beställ SvD Börsplus - SvD Kundservice kundservice.svd.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X