Annons

Peter Benson:Patologisk fallstudie av en sjuk notering

Läran om sjukdomar och hur de diagnosticeras kallas patologi. Den här krönikan visar med bolaget Lumitos notering på First North som fallstudie hur sjukt det kan gå till. Kretsen kring Lumito har uppdaterat ett klassiskt ”boiler room” till en metod för patologiskt haussande på Facebook. Hejarklacken får betalt i aktier, som efter genomförd uppumpning kan säljas dyrt till godtrogna privatsparare.

Publicerad

Krönikan är från analystjänsten SvD Börsplus. Efter krönikan följer länkar till senaste veckans aktieanalyser: Raysearch, Handicare, Cantargia, Dicot, Volvo Cars, Actic, BIMObject, Homemaid, THQ Nordic, Bergman & Beving, Byggpartner, NP3, Balco, Tesla, Nilörngruppen, Nederman, iZettle, Paradox och Björn Borg.

Först några ord om bolaget från prospektet: ”Lumitos strategi är att utveckla ett nytt instrument för digital patologi”. Syftar Lumito på digitala metoder för sjukligt aktiekrängande? Nej, i prospektet läser vi vidare att ”arbetet baseras på bolagets teknologi och patent kring avbildning med hjälp av uppkonverterande nanopartiklar”.

Lumito är resultatet av en Lundabaserad forskargrupp som också gett upphov till börsnoterade bolag som Spectracure och Gasporox.

Foto: Emil Langvad/TT / TT NYHETSBYR≈N Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons