Annons
X
Annons
X

Paternalisten är en mycket resultatinriktad typ

LEVA LIVET | FÖRSIKTIGT!

”Kvinnan föder grensle över en grav, dagen glänser till ett ögonblick, och sen är det natt igen”

Ingen kan hävda att den är lögnaktig, den avgjort mest välkända passagen ur Samuel Becketts
I väntan på Godot .

Men det finns de som fulla av övermod försöker förhindra förloppet. Från vaggan till graven förföljer de oss med sina knep och tricks, avsedda att på nåt sätt lura döden och graven.

Annons
X

Ibland har de goda råd och fullt rimliga förslag i bakfickan, det ska erkännas. Men lika ofta är råden sådana som gör den där hastigt glänsande dagen lika matt och trist som natten. Och om skillnaden knappt märks – vad är det då för mening med att förlänga livet?

Den frågan ställer de sig aldrig, paternalisterna. De har fullt upp med statistiken som visar att vi möjligen och årligen kan rädda ett och ett halvt liv där och två komma tre liv där. Visserligen bara om vi förbjuder något mot sisådär några miljoner människors vilja. Men viljor intresserar inte paternalisten. Inte ett dugg faktiskt. Paternalisten är en mycket resultatinriktad typ.

Redan innan kvinnan hunnit grensla graven är paternalisten på plats, ser jag i
Läkartidningen (24-25/2009). Under rubriken ”Ska kvinnan vara nykter när hon försöker bli gravid?” utreds alkoholens påverkan på ett foster i de allra första veckorna. Jag blir inte förvånad av informationen att foster är känsliga för alkohol, däremot över den föreslagna åtgärden – nämligen att påpeka för kvinnor att de helst ska avstå från alkohol även innan en graviditet är konstaterad.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det betyder i klartext att kvinnor som är öppna för graviditet ska låta bli att dricka, punkt. Utifall att, liksom. Skribenterna Sven Wåhlin och Ihsan Sarman får ursäkta, men har ni funderat över vad ett sådant råd skulle kunna ställa till med i form av drastiskt sjunkande nativitet? Det är till exempel inte ovanligt att människor föds cirka nio månader efter den gångna helgen - midsommar. Sammanträffande?

  Det tror jag då rakt inte.

  Nåväl. Så snart man har hunnit ut ur moderlivet är det dags att börja leva.
  Försiktigt !

  I torsdags berättade
  DN att det snart är slutrökt på arbetstid i kommunerna runtom i landet. Handläggaren Christin N Granberg på Sveriges kommuner och landsting lade ut texten:

  – Vi pratar inte om förbud. Vi vill inte kränka någons integritet. Vi pratar hellre om att alla har rätt att slippa tobaksrök när de jobbar.

  Jag är mycket intresserad av vad SKL egentligen menar när de säger att alla har ”rätt”. Det låter ju nästan som om elaka rökare springer runt i kommunernas korridorer och illvilligt blåser rök i sina kollegers ansikten. Av någon anledning tror jag inte att verkligheten ser sådan ut. Men SKL vill inte prata om förbud. De vill hellre prata om ”allas rätt”.

  Ska vi förstå detta som att SKL är med på Hotell och restaurangfackets tåg om att förbjuda rökning på alla uteserveringar också? Och varför inte i skogen, när vi ändå är på gång? Även där finns väl samma ”rätt”, även om den förekommer glesare?

  Nå. Låt oss hoppas att denna regel inte dyker upp på min arbetsplats. Det skulle ha förfärlig inverkan på mina egna texter. Och alla prenumeranter har ju ändå ”rätt” till en trevlig morgontidning.

  Vem vet, det kanske rentav är hälsofrämjande?

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X