Annons

Johan Franco Cereceda:Patagonien, Sydafrika eller Nya Zeeland – var ligger världens sydligaste vindistrikt?

Det är flera områden som vill ta åt sig äran för att vara världens sydligaste vindistrikt. Vinexpert Johan Franco Cereceda reder ut frågan.

Under strecket
Publicerad

Patagonien i Argentina.

Bild 1 av 1

Patagonien i Argentina.

Bild 1 av 1
Patagonien i Argentina.
Patagonien i Argentina.

Om vi befinner oss på nyzeeländska Sydön, närmare bestämt i Central Otago och staden Queenstown, har vi kommit så långt ned som till den 45:e breddgraden

FRÅGA: Kom nyligen hem från Argentina där de sa att världens sydligaste vindistrikt är Patagonien. Men jag har hört att det finns vinområden i Nya Zeeland som är längre söderut. Vad gäller?
// Madeleine

SVAR: Hej Madeleine, det här har man diskuterat fram och tillbaka och när det började odlas vin i Patagonien i Argentina var det många som menade att längre söderut än så går det inte att odla vin. Det blir för kallt helt enkelt.

Men om vi ser var i Patagonien det odlas vin, ser vi att det är i norra delen, i ett område som kallas Neuquén. Här har en handfull firmor etablerat sig och producerar viner med mycket gott resultat. Men vinodlingarna sträcker sig inte längre än till den 40:e breddgraden.

Andra har hävdat Sydafrika och trakterna kring Kapstaden. Men där stannar vi på 35 breddgraden och när nu Tasmanien har börjar producera riktigt spännande vin i kallklimat, har de blandat sig in i leken. Men vi hamnar inte längre söderut än 42:a breddgraden.

Så, om vi befinner oss på nyzeeländska Sydön, närmare bestämt i Central Otago och staden Queenstown, har vi kommit så långt ned som till den 45:e breddgraden. Läs mer om detta. Och här, ett stenkast från stadskärnan, hittar vi vinodlingar där företrädesvis pinot noir odlas. Längre söderut än så, odlas inte vindruvor. Än så länge.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons