Pastorer bör be om ursäkt

REPLIK

Under strecket
Publicerad
Annons

1992 togs flera svenskar som gisslan i Irak. Regeringen och oppositionspartierna agerade intensivt. Den som till slut spelade avgörande roll för att få svenskarna fria var Sveriges Muslimska Råd (SMR) som skickade ner en delegation och lyckades befria tre svenskar. Resten befriades några dagar senare. När dramat var över tackade utrikesminister Sten Andersson SMR offentligt.
Muslimska och kristna trossamfund har idag en gedigen samarbetsagenda och väletablerade kontakter. Sveriges Kristna Råd och Sveriges Muslimska Råd samarbetar kring bl‑a fredsfrågor.
Ett gemensamt fredsprojekt, ”Tools for Peace”, avslutades för några veckor sedan. Våren 2004 tog Sveriges Muslimska Råd initiativ att uppmana alla trossamfund i Sverige att uttala sig mot terrorism och våld, samtidigt som vi själva tog avstånd från dessa företeelser.

Den 18 februari 2005 tog SMR kontakt med tv-kanalen al-Jazira med ett upprop och vädjan till kidnapparna att befria Minas al Yousifi. Samma dag diskuterade riksdagsledamoten Mariam Sherefay (s) och SMR frågan och skrev ett gemensamt uttalande och fördömde kidnappningen samt krävde frisläppande av svensken.
Den 22 februari kallade muslimska och kristna ledare i Irak till presskonferens i Bagdad. De fördömde kidnappingen och krävde frisläppande av al Yousifi.
I dagens Irak är alla drabbade. Både kristna och muslimer. Kriget och terrorn skonar ingen och gör ingen skillnad mellan kristna och muslimer.

Annons
Annons
Annons