”Påstå inte att vi skrämmer människor i onödan”

Problemet med de direktiv som regeringen har gett utredaren är att man redan från början har bestämt att personlig assistans kostar för mycket. Det skriver Maria Persdotter och Henrik Petrén, Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, i en replik.

Under strecket
Publicerad

Maria Persdotter och Henrik Petrén

Foto: Pressbilder
Annons

Gunnar Johansson, före detta försäkringsdirektör och analyschef vid Försäkringskassan och Riksförsäkringsverket, ställer frågan om inte assistansersättningen är en orimligt bra försäkring (SvD Debatt 15/10). Vårt svar är att assistansersättningen är bra, men inte tillräckligt bra. Därför välkomnar vi en utredning som skulle kunna göra den bättre.

Låt oss börja med att klargöra att rätten till personlig assistans regleras i rättighetslagen LSS vilket redan där gör att jämförelsen med de övriga försäkringar som hanteras av Johanssons tidigare arbetsgivare Försäkringskassan haltar. Bara den som inte förstår den historiska och ideologiska utgångspunkten för personlig assistans kan avsluta en debattartikel i ämnet med orden ”förmånen riskerar att tränga undan andra gruppers behov av vård och omsorg”.

Annons
Annons
Annons