Dialekter och småstadsspråk. Svenskan i Finland – i dag och i går I:1Passlig utgivning om dialekter som ännu talas

Mycket passligt – för att använda ett finlandssvenskt ord – anländer de två första volymerna i serien ”Svenskan i Finland”, en stor satsning av Svenska litteratursällskapet i Finland.
Mycket passligt – för att använda ett finlandssvenskt ord – anländer de två första volymerna i serien ”Svenskan i Finland”, en stor satsning av Svenska litteratursällskapet i Finland. Foto: Staffan Löwstedt

Svenska har talats i Finland i nästan tusen år, och det finns ett åttiotal finlandssvenska dialekter. Ändå är svenskars okunnighet om finlandssvenska ett evighetstema. Olle Josephson rekommenderar en storsatsning för den som vill bättra på sina kunskaper.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det hände sig nyligen att Finland vann juniorvärldsmästerskapet i ishockey. En pratglad målvaktshjälte, Kasper Björkqvist från Esbo utanför Helsingfors, blev svenska reportrars intervjufavorit. "Du talar klockren svenska”, påpekade en av dem.
Dags igen alltså för ett medievarv med evighetstemat svenskars okunnighet om finlandssvenska (se Anna-Malin Karlssons språkspalt här i SvD den 10 januari). Mycket passligt – för att använda ett finlandssvenskt ord – anländer därför de två första volymerna i serien "Svenskan i Finland", en stor satsning av Svenska litteratursällskapet i Finland.

Svenska är ett av Finlands två grundlagsfästa nationalspråk. Att 295 000 finländare har det som modersmål speglar inte språkets position. Till detta måste läggas att kanske 20 procent av alla vuxna finsktalande talar ganska – ibland mycket – bra svenska. Svenska har talats i Finlands kusttrakter i kanske tusen år. Invandrarna var bönder och fiskare från Sveriges östkust, från Hälsingland ner till Småland. I denna del av Sverige säger man traditionellt smultron, inte jordbär, och smultron säger också alla finlandssvenskar.

Annons
Annons
Annons