Annons
X
Annons
X

Passiv bostadspolitik drabbar unga

Vi ser med oro på den svåra bostadssituationen för studenter. Därför föreslår vi i dag fem konkreta åtgärder för att öka antalet studentbostäder. Vägen till goda tider går via investeringar i bostäder och infrastruktur, skriver Håkan Juholt och Veronica Palm (S).

Vi kan inte invänta goda tider för att sätta fart på bostadsbyggandet, skriver Veronica Palm och Håkan Juholt.
Vi kan inte invänta goda tider för att sätta fart på bostadsbyggandet, skriver Veronica Palm och Håkan Juholt. Foto: MAJA SUSLIN/SCANPIX

BRÄNNPUNKT | STUDENTBOSTÄDER

Drygt 270000 studenter har antagits till våra universitet i år. Det är fler än någonsin. I dagarna kommer många av dem att jaga ett boende.

Studenter kommer att tvingas tälta utanför campusområdena för att få tak över huvudet, precis som förra året. I Uppsala, Lund, Stockholm och Göteborg bokas nu vandrarhem och idrottslokaler. Det finns många exempel på studenter som lurats på dyra depositioner utan att det funnits någon bostad. Vi ser med oro på hur historien kommer att upprepas.

Förra året färdigställdes endast 125 studentbostäder. Det betyder en ny lägenhet på fler än 500 nya studenter. Samtidigt färdigställdes endast 2045 lägenheter med ett rum och kök/kokvrå. Det är den lägsta nivån sedan 1989, trots rekordstora ungdomskullar.

Annons
X

Endast fyra av 30 studentstäder garanterar i år boende under terminens första månad. Det är en ohållbar situation.

Bostadsbristen drabbar dock långt fler än studenterna. Till Stockholm flyttar cirka 35000 människor varje år, men byggandet har under många år släpat efter. Vi vill att Stockholm ska växa. En dynamisk och växande storstadsregion skapar välstånd som kommer hela landet till del. Men för att det ska vara möjligt måste människor ha möjlighet att hitta någonstans att bo. Bristen på bostäder i Stockholm hämmar tillväxten och försämrar rörligheten på arbetsmarknaden.

Vi socialdemokrater tror på en framtid med en kunskapsbaserad ekonomi. Vi kan inte invänta goda tider för att sätta fart på bostadsbyggandet. Vägen till goda tider går via investeringar i bostäder och infrastruktur. Det har vi sett tidigare i Sverige. Därför föreslår vi i dag fem konkreta åtgärder för att öka antalet studentbostäder:

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  1. Stimulans för studentbostäder.

  Vi vill utforma en statlig investeringsstimulans för ökad produktion av studentlägenheter.

  2. Sänk parkeringsnormen för studentlägenheter.

  Det blir billigare att bygga lägenheter om kravet på tillhörande parkeringsplatser mjukas upp. Därför vill vi att studentlägenheter ska kunna byggas utan andra parkeringsplatser än handikapplatser.

  3. Kommunalt ansvar för att bygga blandat.

  För att det ska byggas bostäder förutsätts aktiva insatser av kommunerna. Det är på den kommunala nivån som ansvar måste tas så att det byggs mer och att det byggs ett varierat utbud av bostäder med olika upplåtelseformer. Vi vill ge kommunerna verktyg att genom detaljplanerna reglera upplåtelseform. Det bör ställas krav på kommunerna att när det byggs nytt, så ska det också byggas i blandade upplåtelseformer.

  4. Kommunal förmedling av andrahandskontrakt.

  Andrahandsuthyrning sker ofta helt fritt, utan kontroll av seriositet och lämplighet hos uthyrare. Det finns exempel där människor systematiskt har lurat andrahandshyresgäster på depositioner utan att det funnits någon bostad. Vi vill ha en kommunal förmedling av andrahandskontrakt.

  5. Ökat kommunalt ansvar för att förmedla bostäder.

  I dag har endast ett tiotal kommuner bostadsförmedling. Vi vill att kommunerna ska ta ett större ansvar för att förmedla bostäder, antingen genom kommunala bostadsförmedlingar eller genom att erbjuda motsvarande service i andra former.

  Vi behöver en aktiv bostadspolitik så att unga människor och studenter inte tvingas tacka nej till universitetsstudier eller behöver bo kvar hemma mot sin vilja. Regeringens bostadspolitik är passiv och sätter sin tilltro till att marknaden ska lösa bostadsbristen. Vi socialdemokrater har högre ambitioner för Sverige än så.

  HÅKAN JUHOLT

  partiordförande Socialdemokraterna

  VERONICA PALM

  ordförande Socialdemokraterna i Stockholm

  Annons
  Annons
  X

  Vi kan inte invänta goda tider för att sätta fart på bostadsbyggandet, skriver Veronica Palm och Håkan Juholt.

  Foto: MAJA SUSLIN/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X