Annons
X
Annons
X
Musik
Recension

Cristina, regina di Svezia Passionerad och färgstark opera

(uppdaterad)

Cristina, regina di Svezia

Artist
Jacopo Foroni
Genre
Opera
Musikbolag
Sterling

Betyg: 5 av 6

”Djupt i havet på demantehällen” – den gammelsvenska slagdängan Näckens polska ekar i ouvertyren till Jacopo Foronis opera och påminner oss om att detta annars så helitalienska verk är skrivet i Sverige och har en svensk drottning i huvudrollen, nämligen den stora Kristina. Cristina, regina di Svezia, är skriven av en 23-årig italienare som kom till Stockholm tillsammans med en italiensk operatrupp och efter bara några månader i Stockholm komponerade den märkvärdiga operan.

Den dedicerades till två kungligheter, Oscar I och hans mor änkedrottning Desideria, vilka ju bägge liksom den unge tonsättaren hade lämnat sitt katolska hemland för det lutherska Norden. Att drottning Kristina gjorde den omvända resan är dock inget som framhävs i tonsättaren Foronis och librettisten Casanovas verk. Hennes abdikation utgör själva finalscenen i operan, som i övrigt håller sig ytterst fritt till det historiska händelseförloppet.

Premiären ägde rum i maj 1849 i Stockholm och operan uppfördes även året därpå i Trieste, i en något reviderad version. Därefter låg den ospelad i nästan 150 år, då den oförtröttlige musikdetektiven Anders Wiklund grävde fram den. 2007 gavs den halvkonsertant av Vadstena-akademien, och förra året återkom den för några föreställningar på Confidencen.

Annons
X

Den påkostade produktionen motsäger påståendet att de studioinspelade operornas stora epok skulle vara förbi. Tobias Ringborg leder Göteborgsoperans orkester och kör samt en rad förstklassiga sångare i detta laddade musikdrama, fullt av spänning och romantik. Visst finns svaga partier i den unge kompositörens andra opera, men den är späckad av livliga melodier och tung passion, elegant färglagd av Ringborg.

Denna sena belcantoopera har förstås ett briljant sopranparti i titelrollen, som starkt och inlevelsefullt tolkas av Liine Carlsson. Fredrik Zetterström gör hennes tronföljare Karl X Gustav varm och kraftfull, och Axel Oxenstierna blir i Kosma Ranuers gestalt en trygg fadersfigur. Fler fina insatser görs av bland andra Daniel Johansson och Ann-Kristin Jones.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X