Annons
X
Annons
X

Passion för fotboll

I PIAS FOTSPÅR Med bara några dagar kvar till EM-premiären är svensk damfotboll hetare än någonsin. Kraven och förhoppningarna är stora men Pia Sundhage drömmer bara sköna drömmar. Passion, vilja, attityd, inställning och längtan är ord som präglat förbundskaptenens fotbollsresa. SvD har följt med en bit längs vägen.

Efter en dags promotion tar Pia Sundhage tunnelbanans röda linjen hem till Danderyd.
Efter en dags promotion tar Pia Sundhage tunnelbanans röda linjen hem till Danderyd. Foto: MALIN HOELSTAD

Det har varit mycket Pia Sundhage de senaste månaderna. Visst har det nästan rått lite av frälsarstämning sedan den karismatiska och spontana 53-åringen tog över ansvaret för damfotbollslandslaget.

Tv, radio, tidningar – alla har velat ha sin del av Ulricehamnstjejen som gjort sig ett namn som en av fotbollsvärldens främsta damtränare och som nu ska leda Sverige till EM-medalj på hemmaplan.

Schemat har varit späckat. Resor, matcher, föreläsningar, sponsorjobb, planering och där det möjligen finns en glugg i kalendern försöker landslagets medieansvarige Thomas Björn peta in ännu en intervju.

Annons
X

–Om det blir för mycket Pia Sundhage? Nej, för fan. Ja, kanske om det bara skulle handla om mig men jag ser mig som en ambassadör för damfotbollen och då är det bara positivt, säger Pia i en kort kaffepaus mellan en tv-inspelning för TV4 och ett framträdande för nära 1500 Ica-handlare på Waterfront hotel.

Hon tar gärna rollen som frontfigur. Hennes ledarskap bygger på att skapa en grupp som vill bli ledd, som visar engagemang och är beredd att ta ansvar.

–Vi är varandras miljö, säger hon och får det att låta som det mest självklara i världen.

Därför har hon de senaste veckorna också testat lite nymodigheter i sitt landslag. De personliga utvecklingssamtalen har ersatts med gruppträffar där flera spelare får vara med och diskutera varandras roller.

–Man måste våga prata om andra spelare. Spelarna ska ställa krav på varandra.

Projektledaren pockar på uppmärksamhet på nytt. Pia ska strax kliva in på en annan scen än fotbollens. Ica som är en av Fotbollförbundets största sponsorer vill att förbundskaptenen ska svara på några frågor från Adam Alsing och sedan dela ut stipendier till unga kvinnor som gått igenom bolagets företagsledarutbildning.

–Fyra minuter och inte så mycket fotboll. Det kändes väl så där från början. Men när vi väl kom i gång var det skitroligt, säger Pia.

”Vi ska tro på all vår kraft” och ”fylla de stolta drömmar vi haft” sjunger Sundhage a capella och de 1500 Ica-handlarna jublar.

–Jag vill ta varje möjlighet att göra reklam för damfotbollen. Ibland är det lätt, ibland lite svårare. Men man måste ta chansen.

Minuterna senare är det fotografering bland äppel- och päronlådor och med en vattenmelon under armen som bollsubstitut. Pia skrattar och verkar gilla läget – som nästan alltid.

–Jag försöker vara positiv i det mesta. Går det emot, som när vårt lag drabbas av skador och sånt som stör förberedelserna, blir jag först lite tjurig. Men sedan gäller det att tänka annorlunda, att hitta nästa läge för att lösa situationen.

Det görs helst genom att gå en egen väg. Att inte bara följa strömmen. Som när hon en gång började spela fotboll som Pelle eftersom det bara fanns pojklag. Och som när Pia nyligen utnämndes till tidernas första hedersdoktor vid Gymnastik- och Idrottshögskolan, GIH. På inbjudan stod att det var långklänning som gällde. Men förbundskaptenen valde en annan klädväg.

–Först vill jag säga att det kändes enormt stort att få den här titeln. Men jag förklarade i mitt tal, som min syster hjälpte mig att skriva, att jag inte skulle bli tagen på allvar om jag plötsligt kom i långklänning. Jag vill bara vara mig själv så det fick bli t-shirt, kavaj och byxor.

Pia Sundhage har varit med på damfotbollens hela resa. Från landslagsdebut vid 15 års ålder, till OS-guld som förbundskapten i USA både 2008 och 2012. Motgångarna har varit sällsynta. Tiden i norska Kolbotn är ett av få dystra kapitel. Pia hoppade av när hon kände att spelarna inte ville bli ledda, att engagemanget saknades.

–Livet är för kort för att hålla på med sånt man inte trivs med. Det var tråkigt men jag skrev av mig i min dagbok. Sedan var det klart…

Värre ändå var förlusten mot Norge i öppningsmatchen i OS 2008. USA kom som guldfavoriter och släppte in två mål direkt i matchens inledning.

–Jag var helt bedrövad. Men vi samlade tjejerna och jag sade ”look at me!” Nu har vi ett val. Vi bestämde oss för att ge det en ”second chance”. Och vi tog vårt ansvar. Men jag mådde faktiskt fysiskt dåligt av att passera norskornas bord på hotellet flera gånger per dag efter den förlusten.

Pia återkommer gång på gång till viljan och passionen. Den hon vill pränta in i spelarna. Och spelarna fattar.

–Hon brinner för det här. Och det känns verkligen att vi jobbar som ett lag. Man märker direkt både i kroppsspråk och ord om hon är nöjd eller inte. Det går inte att ”loja” på en träning, säger mittbacken Charlotte Rohlin.

Det har precis varit presskonferens inför en av de avslutande vänskapsmatcherna innan EM – och det är tydligt vem som står i centrum för medias intresse. Tiotalet journalister radar upp sig intill Pia Sundhage. Landslagets mittbackspar Charlotte Rohlin och Nilla Fischer står ensamma och snackar med varandra.

–Men det är inget konstigt med det. Det finns inte många som Pia i fotbollsvärlden, säger Rohlin.

Priset för engagemanget är bland annat att Pia nu lever ensam. Ständiga resor och mycket bortovaro från hemmet tär på förhållanden.

–Det var inte det första förhållandet som sprack. När andra familjer åkte på semester stack jag och kollade på elitlägret i Halmstad och sånt. Jag är nog inte enkel att leva med.

Och mammarollen har hon valt bort.

–Det är nog det bästa val jag gjort. Förutom att jag valde rätt föräldrar. Jag är alldeles för egoistisk för att vara en bra mamma.

Hämtar ny luft gör hon i den dagliga (nästan) morgonjoggen, ensam med gitarren hemma i lägenheten i Danderyd eller i stugan vid en liten sjö i Roslagen.

–Jag försöker så gott jag kan, men har inga prestationskrav när det gäller den delen.

På vägen hem från presskonferensen sätter sig Pia i baksätet för att få lite kvalitetstid med fotbollschefen Marika Domanski Lyfors. Diskussionen handlar om allt från spelare och tränare till krånglande datorer.

–Jag är oduglig med datorer, mobiltelefoner och sånt. Men ”Mackan” fixar såna problem på nolltid, säger Pia Sundhage.

Pia själv har – och har länge haft – allt fokus riktat mot den 10 juli. Då väntar Danmark i EM-premiären. För nästan 30 år sedan avgjorde Sundhage den första EM-finalen. Nu är hon beredd att spela en avgörande roll på nytt.

–Jag längtar. Jag längtar, verkligen…

Läs mer om fotbolls-EM

SJÄLVMÅL ”Dam-EM – menar de brädspel?” svd.se EM-FAKTA Resultat, lag, siffror, statistik svd.se BETYG Så bra är den svenska EM-truppen svd.se
Annons
Annons
X

Efter en dags promotion tar Pia Sundhage tunnelbanans röda linjen hem till Danderyd.

Foto: MALIN HOELSTAD Bild 1 av 10

Peter Knutson fotograferar Pia Sundahge för ICA´s tidning Buffé i fruktdisken.

Foto: MALIN HOELSTAD Bild 2 av 10

Pia Sundhage med fotbollschefen Marika Domanski Lyfors. Hon var förbundskapten till år 2005 och under hennes ledning tog Sverige VM-silver 2003.

Foto: MALIN HOELSTAD Bild 3 av 10

Efter presskonferensen inför vänskapsmatchen mellan Sverige och Norge i Linköping kramar Pias Sundhage om Nilla Fischer medan Charlotte Rohlin tittar på. Båda spelar mittback i landslaget.

Foto: MALIN HOELSTAD Bild 4 av 10

Pia Sundhage. Joggingtur hemma i Danderyd Nästan varje dag hinner Pia Sundhage med en joggingtur hemma i Danderyd.

Foto: MALIN HOELSTAD Bild 5 av 10

Pia Sundhage. Tyresövallen, match mellan Tyresö FF och Kristianstads DFF . Det tar tid att ta sig fram om man går med Pia Sundhage. Alla vill ta en bild med henne eller frågar om autograf. Och hon ler och säger inte nej till någon.

Foto: MALIN HOELSTAD Bild 6 av 10

Pia Sundhage på match i Tyresö Tor Ståhl viftar med Tyresö flagga

Foto: MALIN HOELSTAD Bild 7 av 10

Pia Sundhage Tyresövallen match mellan Tyresö och Kristianstad

Foto: MALIN HOELSTAD Bild 8 av 10

Pia Sundhage inför presskonferens i Linköping

Foto: MALIN HOELSTAD Bild 9 av 10

Tyresövallen. Det tar tid att ta sig fram om man går med Pia Sundhage. Alla vill ta en bild med henne eller frågar om autograf. Och hon ler och säger inte nej till någon.

Foto: MALIN HOELSTAD Bild 10 av 10
Annons
X
Annons
X