Passion som försäljningsknep

Naturviner väcker starka känslor. Kanske för att det finns en religiös överton hos de redan övertygade. Eller för att andra är så tvärsäkra på att det inte är drickbart. Under flera år har jag mött naturvinsmissionärer och blivit serverad vinerna på restauranger. Alltid andäktigt och med tillhörande berättelse om vinbondens passion. Vinerna har alltid haft en annorlunda doft och smak vilket väckt min nyfikenhet.

Under strecket
Publicerad
Annons

Vad är då naturviner? Ja, det finns ett antal regler att respektera (se faktaruta). Entusiasterna beskriver naturviner som att de har en speciell renhet och ärlighet i uttrycket. De smakar helt enkelt bara druva och terroir. Icke naturviner, enligt samma entusiaster, smakar likadant av fabriksproducerade doft- och smakämnen.
Det där sista får naturligtvis alla andra vinmakare att flyga i taket. Även om det finns viner som produceras i enorma anläggningar där man använder doft- och smakämnen för att göra vinerna attraktivare.

Vin är annars i grunden en naturprodukt utan några tillsatser. Det finns hundratusentals vinbönder och vinmakare som gör helt naturliga viner både vad gäller vingård och vinkällare. Skillnaden ligger i att de vill stabilisera vinet innan de skickar ut det på marknaden. Annars klarar det inte transport och lagring. Stabilisering görs genom filtrering av restpartiklar eller nedkylning. Men framför allt handlar det om svaveldioxid.
Svavel är ett naturligt ämne som behövs för att vinet inte ska brytas ner okontrollerat. Och det är detta som är problemet. Naturvinsproducenter ska helst inte använda svavel – eller bara mycket lite. Utan svavel kan ett vin utvecklas hur som helst – smak och doft kan dra iväg åt olika håll. Vinet är helt enkelt instabilt.

Efter att ha provat ett par dussin naturviner kan jag bekräfta detta. Naturviner har mycket smak och doft och jag kan inte låta bli att fascineras av dem – men tyvärr är de sällan i balans och ofta lite ofräscha. Smaken sitter kvar i munnen med skarpa syror och övertydliga tanniner.

Att rörelsen kring naturviner är så stark är dock förståeligt. Det går i linje med trenden som omfamnar all naturlig jordbruksproduktion. Och är en reaktion mot alla standardfruktiga viner och boxviner med likriktad smak.

Ändå är det konstigt att rörelsen efter mer än ett decennium inte har skapat en standard för hur vinerna får göras. Min uppfattning är att det mest är småskaliga eldsjälar som ligger bakom vinerna. Dessutom tror jag faktiskt att de kommit på att konceptet naturviner är ett bra sätt att marknadsföra sina viner på. Och samtidigt kunna ta lite mer betalt.

Mikael Mölstad är SvD:s vinskribent.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons