Annons

Passion med kvinnlig blick i ny kärleksfilm

Golden Globe-nominerade "Porträtt av en kvinna i brand" är en kostymfilm gjord med kvinnlig blick, nästan helt utan män.

– Man behöver inte berätta om patriarkatet genom att porträttera det, säger den franska regissören Céline Sciamma.

Under strecket
Miranda Sigander / TT
Publicerad

Regissören Céline Sciamma var tidigare i år hedersgäst vid Stockholms filmfestival. Nu är hennes "Porträtt av en kvinna i brand" premiäraktuell på svenska biografer. Arkvibild.

Foto: Pontus Lundahl/TTBild 1 av 4

Regissören Céline Sciamma inspirerades av kärlekshistorier som hon gillar. "Jag gillar 'Titanic', 'Carol' och 'Mulholland Drive', faktum är att min film har samma struktur som 'Titanic'". Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TTBild 2 av 4

Hela gänget på röda mattan i Cannes, där "Porträtt av en kvinna i brand" tävlade om Guldpalmen och belönades för bästa manus. Arkivbild.

Foto: Vianney Le Caer/Invision/APBild 3 av 4

Adèle Haenel och Noémie Merlant spelar huvudrollerna i "Porträtt av en kvinna i brand". Pressbild

Foto: Neon via APBild 4 av 4

Hon ville skapa en levande och passionerad kärlekshistoria när hon skulle göra sin fjärde långfilm. På fredagen får den svensk biopremiär men strax efter världspremiären i Cannes i våras satt hon på en sval terrass ovanför Croisettens myller och förklarade för en grupp internationella journalister om sina inspirationskällor. Favoriterna i genren är "Titanic", "Carol" och "Mulholland Drive".

– "Titanic" har samma struktur som "Porträtt av en kvinna i brand". Det börjar med en flashback med en intensiv kärlekshistoria, som blir kort. I slutändan uppstår stor frigörelse för rollfiguren som lämnas kvar, säger hon glatt.

Annons
Annons
Annons