Annons
X
Annons
X

Passagerare: Vi blev sorterade på bussen

Passagerare som var på väg till Eckerölinjens Ålandsfärja placerades av en chaufför i två olika bussar – en för ”svenskar” och en för ”personer med utländskt utseende”, skriver DN.

Passagerare går ombord på Eckerölinjens buss på Cityterminalen i Stockholm vid lunchtid på lördagen.
Passagerare går ombord på Eckerölinjens buss på Cityterminalen i Stockholm vid lunchtid på lördagen. Foto: BERTIL ERICSON ENEVÅG/SCANPIX

De resenärer som tidigare i veckan befann sig på Cityterminalen i Stockholm för att ta bussen till Grisslehamn och Ålandsfärjan delades in efter hudfärg. Passagerare med utländskt utseende fick åka i en buss, och passagerare med svenskt utseende fick åka en annan buss, berättar DN.

– Vi kände oss förolämpade, kränkta och diskriminerade, faktum var att det kändes som om vi var på väg till Arlanda för att bli utvisade ur Sverige, säger passageraren Samer Chatila till DN.

Bussarna till och från Grisslehamn körs av Veoliaägda People Travel Group åt Eckerölinjen. När Eckerölinjens vd Tomas Karlsson fick kännedom om det inträffade, som ska ha skett både under onsdagen och torsdagen, plockades chauffören bort från turen.

Annons
X

– Det verkar som om det rör sig om ett beslut från en enskild chaufför och att det är begränsat till två tillfällen. Det är dock illa nog, säger Tomas Karlsson till DN.

På måndag kommer chauffören att få förklara sitt agerande för bolagsledningen.

Chauffören, som för Samer Chatila förnekade att passagerarna delats upp på grund av hudfärg, ger nu sin version av det inträffade för Expressen.se. Enligt honom gjordes uppdelningen av rent praktiska skäl.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det finns de resenärer som man kan kalla för ”snusgubbar”, som har mycket bagage och är bara ute efter att köpa snus på Åland. De andra som inte kommer med något bagage, sådana gäster som bara är ute för att äta, utan att handla, fick sitta mer ostört, säger chauffören till Expressen.

  – Nu framstår jag som en rasist. Man blir förbannad. Att bli anklagad av en enda människa. Det är för jävligt, fortsätter han.

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Passagerare går ombord på Eckerölinjens buss på Cityterminalen i Stockholm vid lunchtid på lördagen.

  Foto: BERTIL ERICSON ENEVÅG/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X