Annons

Påskvin: Visst fungerar vin till äggrätter

Dags för påskmat igen. Jag har sagt det förr, men gör det igen: Även om öl kanske känns som den mest logiska kompisen till påskbuffén, så passar vin lika bra.

Under strecket
Publicerad
Foto: JUREK HOLZER Bild 1 av 8
Bild 2 av 8
Bild 3 av 8
Bild 4 av 8
Bild 5 av 8
Bild 6 av 8
Bild 7 av 8
Bild 8 av 8
Foto: JUREK HOLZER Bild 1 av 1
Foto: JUREK HOLZER

VÄRT ATT TESTA

Påsk är ägg och redan här tycker en del att det blir problem. Ägg och vin går inte ihop, det kan man ju läsa i vilken vin- eller kokbok som helst. Ägg tillhör ju vinets så kallade fiender, tillsammans med sparris, vinäger, med mera. Och visst, ett rent ägg är sällan gott tillsammans med vin. Men så fort vi blandar äggen med andra ingredienser på tallriken utgör de oftast inget problem. Det tycker inte jag i alla fall, och inte heller alla tyskar som dricker vin till sin sparris.

Jag dricker också vin till en matig sommarsallad med både ägg, bacon och ost. En bearnaisesås på biffen, som både innehåller ägg och vinäger, har aldrig hindrat mig från ett glas rött, och fisk med hackat ägg och skirat smör smakar utmärkt till ett glas friskt vitt vin.

Annons
Annons

Men hur var det nu med påskmaten? Några ägghalvor med majonnäs och kanske en klick löjrom dyker nog upp på många påskbord. Här gör ett torrt, friskt vin sig bäst. Jag gillar Menetou-Salon Les Thureaux, 99:-, 2008, Loire, Frankrike, 5334.

Lax känns som en klassiker och lika klassiskt till är ett halvtorrt vin, men med friskhet. Speciellt om laxen är gravad och serveras med hovmästarsås. Hos mig hittar man denna påsk, precis som förra året, Kloster Eberbach Riesling Kabinett, 99:-, 2008, Rheingau, Tyskland, 5810. Sötsyrligt i såsen möter dito i vinet.

Silldags är det också för många i påsk, och ja det går att dricka vin till. Till de krämiga inläggningarna är ett fräscht vitt vin med markerad friskhet perfekt. Gärna en riesling och vi kan leta både i Alsace, Tyskland och Österrike. Testa Loimer Riesling Kamptal DAC som presenteras närmare här nedan.

Lamm dyker väl också upp hos många, kanske klassiskt ugnsstekt med vitlök och rosmarin. Gott till blir en Rioja, ett disktrikt som varit lite bortglömt men som fortfarande levererar goda matvänliga viner. Club Privado Reserva, 103:-, 2004, Rioja, Spanien, 4570, bjuder på mörk plommonaktig fruktighet samt choklad- och fattoner.

Påsken brukar för mig också innebära årets första glas rosé, inmundigat i trädgården. Men i år får det nog vänta. Med tanke på den tidiga påsken och all snö så kanske ett glas Eiswein blir mer rimligt. Men om, ja tänk om, då får det bli en av förra årets favoriter: Mulderbosch Rosé, 79:-, 2009, Stellenbosch, Sydafrika, 6077.

Som en del av Systembolagets nya lanseringsplan introducerades i måndags ett 20-tal nya så kallade påskviner. Egentligen är det väl inga påskviner i den bemärkelsen att de passar till ägg och annan påskmat. Snarare är det vanliga viner men ”lite dyrare och festligare” – enligt Systembolaget – som kan vara bra att ha till hands när det är dags att fira påsk. Nedan hittar ni mina sju favoriter.

Annons
Annons
Bild 1 av 4
Bild 2 av 4
Bild 3 av 4
Bild 4 av 4

7 nya goda påskviner

Loimer Riesling

109:-, 2008, Kamptal, Österrike, 95502, Vita Friska & Fruktiga, Torra
Här gäller salt eller syrlig mat. Vinet har en vass, omogen limeig syrlighet som blandas med sötmogen aprikosig smak.

Expressions

89:-, 2008, Côtes-du-Rhône-Villages, Frankrike, 95342, Vita Fylliga & Smakrika, Torra
Ännu ett vitt matvin från Rhône. Dov, lite blommig doft, smakrik mogen fruktighet och citrussyrlig avslutning.

Lugana

79:-, 2008, Lugana, Italien, 95898, Vita Friska & Fruktiga, Torra
Aprikosfruktig doft och smakrikt vin med sval men mogen fruktighet. Gott som drinkvin.

Annons
Annons
Bild 1 av 3
Bild 2 av 3
Bild 3 av 3

Les Hauts dEole

149:-, 2008, Crozes-Hermitage, Frankrike, 95771, Vita Fylliga & Smakrika, Torra
Ett vitt vin från Rhône. Smakrikt matvin med fyllig doft och smak och vass avslutande citrussyrlighet. Gärna något syrligt i maten.

Nepitello

89:-, 2007, Bardolino Classico, Italien, 95902, Röda Kryddiga & Mustiga
Körsbärigt vin med lite saftig bärighet. Rejäl strävhet som gärna får dämpas genom krämig mat.

Montefalco Rosso

169:-, 2006, Italien, 95940, Röda Kryddiga & Mustiga
Smakrikt och kraftigt vin, men inte i modern poweranda, utan mer elegant stil. Mörkbärigt och fatigt, passar bra till kött med krämiga tillbehör.

Tons de Duorum

79:-, 2008, Douro, Portugal, 95518, Röda Fruktiga & Smakrika
Modern portugis med sval men solmogen blåbärsfruktighet. Sträv smak med viss syra i avslutningen, gör sig bäst till mat.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons