Annons

Mari Janson:Påskens bästa drycker + perfekt recept på lamm

Igår körde vi en repris av 1970-talets matklassiker och idag har vi kommit till 80-talet. Trots att det är flera timmar kvar till lunch blir jag vrålhungrig av listan längre ner i mejlet – jag skulle inte tacka nej ens till gräddig kassler med ananas (och ja tack, gärna avnjuta den framför ett avsnitt av Dallas). Albin Wessman, stjärnkocken från Adam & Albin, funderar på vilka av 80-talsfavoriterna som håller för 2000-talet och kommer däremot fram till att det är ganska få ...

Vi bjuder också ett finfint recept på lamm från en annan stjärnkock, Stefan Ekengren som tillvardags är krögare och kock på Hantverket i Stockholm. Påsken är den godaste av högtider. Mindre kravfylld än julen, vädret är varmare, maten är godare, små påskkärringar är gulligare än stora tomtar och dessutom får alla godisgrisar äta precis hur mycket sött de vill.

Önskar er alla en god och glad påsk!

Mari Janson
Annons

Fruktigt och kryddigt från Roussillion

MJ Le Petit Pas, 2018

Årgång 2018 har välutvecklade toner av mörka bär, örtkryddor som växer vilt i Sydfrankrike och lite vanilj från fatlagringen. Ett rött vin som är perfekt till påsklammet eller till grillat av nöt och fläsk.

Franska MJ Le Petit Pas kommer från stjärnproducenten Francois Lurtons egendom i vinregionen Languedoc-Roussillion. Han är mest känd för internationellt hyllade Les Fumées Blanches och områdets perfekta mikroklimat och mineralrika jordmån med gamla vinstockar ger lysande röda viner. Detta är en blend av grenache och syrah med små mängder carignan och mourvèdre. Druvorna är handskördade och en del av vinet har vilat på fat i tio månader för komplexitet, medan resten lagrats i cementtankar för fin fruktighet.

Pris: 105 kr
Artnr 79687 Flaska: 750 ml Alkoholhalt: 13,5 %

Mas Janeil Le Petit Pas, 2018 | Systembolagetsystembolaget.se

Lammstek med bönor och örtsky

6–8 personer

Lammstek:
• 1,2 kg urbenad lammstek, rullad och nätad, fråga i butik
• 2 msk salt
• 1⁄2 kruka timjan, plockad och finhackad
• 1⁄2 kruka rosmarin, plockad och finhackad
• 2 citroner, finrivet skal
• 3 vitlöksklyftor, finhackade
• Olivolja
• Smör

Örtsky:
4 schalottenlökar, grovskurna
• 2 vitlöksklyftor, delade
• 30 g smör
• 1 msk tomatpuré
3 msk honung
• 2 msk rödvinsvinäger
• 1⁄2 kruka timjan, nerskuren med stjälkar och allt
• 1⁄2 kruka rosmarin, plockad
• 5 dl rödvin
• 5 dl kalvbuljong
• 1 msk maizenamjöl
• 4 msk vatten
• 1 citron, pressad juice
• Sky från steken
• Salt

Bönor i majo
500 g haricots verts
• 2 1⁄2 msk dijonsenap
• 7 msk majonnäs
• 300 g ärtskott
• Salt

Till servering: förslagsvis potatisgratäng

1. Lammstek: Sätt ugnen på 130 grader. Om lammsteken inte är nätad eller uppbunden i butik, rulla ihop den och bind med bomullsgarn. Gnid in steken med salt, timjan, rosmarin, citron, vitlök och olivolja. Stek i olivolja och smör i en panna och flytta sen över steken till en ugnssäker form. Stek i ugnen cirka 1 timme, tills innertemperaturen är 65 grader. Låt vila i folie minst 1⁄2 timme före servering. Steken kan vila upp till 2 timmar, den blir lite kallare då men det funkar att värma på den lite. Spara skyn från steken till örtskyn.

2. Örtsky: Fräs löken i smöret. Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med någon minut. Rör ner honung och vinäger, låt koka in. Tillsätt örter och vin och koka ner till hälften. Häll i buljong och koka tills 2⁄3 återstår. Tillsätt skyn från steken och red med maizena utrörd i lite vatten. Smaka av med salt och citronjuice. Sila skyn.

3. Bönor i majo: Koka bönorna hastigt i saltat vatten i en kastrull och låt dem sen rinna av i ett durkslag. Blanda senap och majonnäs och vänd runt bönor och ärtskott i blandningen. Smaka av med salt. Lägg upp bönorna på ett fat, skiva lammsteken och servera med till exempel potatisgratäng och sås vid sidan om.

Recept från kokboken ”Högtid” av Stefan Ekengren (Natur & Kultur). Foto: Roland Persson

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons