X
Annons
X

Påskbuffé med nya smaker

Det är påsk och dags att plocka fram de traditionella påskingredienserna. Liselotte Forslin lagar dem på ett nytt sätt och blandar in lite solig medelhavskänsla.

Små spenat- och pecorinoomeletter.
Små spenat- och pecorinoomeletter. Foto: MALIN HOELSTAD

Små spenat- och pecorinoomeletter

12 stycken

8 ägg

2 dl mjölk eller grädde

Annons
X

2 dl riven pecorino

2 nävar babyspenat

1 tsk salt och nymald svartpeppar efter smak

Stäng

SvD Perfect Guide:s Nyhetsbrev - Perfect Weekend ger dig din bästa läsning inför helgen varje fredag

    Anmäl dig här

    Ev några droppar tryffelolja

    Man kan använda muffinsplåten till så mycket mer än bara muffins. Till miniomletter på en buffé eller som förrätt till exempel.

    1. Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en muffinsplåt för tolv muffins.
    2. Vispa ihop ägg och mjölk eller grädde. Blanda i ost och spenat, salta och peppra.
    3. Fördela smeten i muffinsplåten och grädda i 15–20 minuter tills omeletterna har stelnat. Droppa gärna över en aning tryffelolja vid servering.

    Vintips: Casal di Serra, 79 kr, Marche. Italien, 12419, vitt torrt friskt & fruktigt.

    Edamamespread. Foto: MALIN HOELSTAD

    Edamamespread

    8 portioner

    250 g frysta edamamebönor, tinade

    150 g färsk getost, krämig

    1 liten vitlöksklyfta

    1 tsk pressad citron

    1 tsk flingsalt samt några drag med svartpepparkvarnen

    Grön som våren är den här röran som passar utmärkt på rostade brödsnittar.

    1. Lägg bönorna och osten i en matberedare eller mixer och mixa slätt. Riv i vitlöksklyftan och pressa i citronen.

    2. Smaka av med salt och peppar.

    Koriandergravad lax med ingefärsaioli. Foto: MALIN HOELSTAD

    Koriandergravad lax med ingefärsaioli

    6–8 portioner

    1 kg laxfilé, gärna mittbit med skinn, urbenad

    1 msk hela korianderfrön

    4 msk salt

    3 msk socker

    2 tsk vitpeppar

    Ingefärsaioli:

    2 äggulor

    1 msk fransk senap

    1 msk pressad citron

    1 1/2 dl neutral rapsolja (ej kallpressad) eller mild olivolja

    1 riven vitlöksklyfta

    1 tsk finriven ingefära

    1 urkärnad och hackad chili

    1 krm salt

    Korianderfröna ger pigg citrussmak till laxen. Det är stor skillnad på smaken om man maler dem själv jämfört med köpt färdigmald koriander. Hela frön finns i en del välsorterade livsmedelsaffärer, annars i speciella kryddbutiker eller etniska butiker. Alla ingredienser till aiolin ska ha rumstemperatur när de vispas samman.

    1. Skölj och torka av fisken.

    2. Blanda korianderfröna med saltet i en stor mortel och mortla lätt. Blanda med socker och peppar och klappa in det runt fiskens köttsidor.

    3. Dela fisken i två delar och lägg ihop med köttsidorna mot varandra. Slå in den i plastfolie och lägg på ett fat och ställ in i kylen. Laxen ska gravas 1-2 dygn beroende på tjocklek. Vänd på fisken ett par gånger under tiden.

    4. Skrapa av de mesta av kryddblandningen och skär den i tunna skivor på snedden. Garnera med färsk koriander och lime- eller apelsinskivor.

    5. Lägg äggulor, senap och citron till aiolin i en stor bunke. Häll i oljan droppvis medan du vispar stora tag med en ballongvisp. När det börjar tjockna fortsätter du att hälla i oljan i en tunn stråle under konstant vispning. Majonnäsen ska bli tjock och fluffig. Smaksätt med vitlök, ingefära, chili och salt.

    Vintips: Dr L Riesling, 79 kr, Mosel, Tyskland, 7218, vitt halvtorrt friskt & fruktigt.

    Chorizofylld lammstek med rostad paprikasås. Foto: MALIN HOELSTAD

    Chorizofylld lammstek med rostad paprikasås

    6–8 portioner

    1 urbenad lammstek, ca 1,2 kg

    2–3 chorizo-korvar

    2 msk pinje-kärnor

    2 msk blonda russin

    2 tsk torkad rosmarin

    Flingsalt och nymald svartpeppar

    Steksnöre

    Olivolja

    Rostad paprikasås:

    2–3 röda paprikor, beroende på storlek

    1 msk olivolja

    1 vitlöksklyfta, hackad

    1 dl vitt vin

    3 dl stark kycklingbuljong

    Salt och nymald svartpeppar efter smak

    Förslag till servering:

    Rostad aubergine, potatis eller andra medelhavsgrönsaker

    Urbenad lammstek är verkligen tacksam att fylla med smakrika godsaker. Här har jag använt en god smulad korv, pinjekärnor och gyllene russin. Den söta och goda såsen kan ätas varm eller kall.

    1. Sätt ugnen på 275 grader, grill. Dela och kärna ur paprikorna och skär dem i klyftor. Lägg dem på en plåt med kupiga sidan upp och ställ in i ugnen under grillelementet cirka 15 minuter tills skalen är svarta.

    Lägg dem i en skål med ett lock eller tallrik över för att ånga av. (Vill man äta såsen kall gör man den helt färdig nu.)

    2. Minska ugnstemperaturen till 125 grader.

    3. Dela korven längs med och gröp ur innehållet med en sked. Hetta upp lite olja i en panna och smula i korvköttet. Stek det knaprigt. Blanda det med pinjekärnor, russin och rosmarin.

    4. Ta bort nätet från steken och rulla upp den. Salta och peppra rejält i och runt om steken. Fördela fyllningen i steken. Bind upp den med steksnöre. Ringla över lite olivolja.

    Lägg köttet i en ugnsform och stek i ugnen tills en termometer visar en innertemperatur på 65 grader. Ta ut köttet och låt det vila i 15 minuter.

    5. Skala de avsvalnade paprikorna och mixa dem slätt. Hetta upp lite olja i en kastrull och fräs vitlöken utan att den tar färg. Häll i paprika, vin och buljong. Låt det koka ihop fem minuter utan lock. Smaka av med salt och peppar.

    6. Klipp bort steksnöret och skär därefter upp köttet i tunna skivor. Servera med paprikasåsen, rostad aubergine eller andra rostade grönsaker.

    Vintips: Pata Negra Gran Reserva, 84 kr, Valdepeñas, Spanien, 12613, rött kryddigt & mustigt.

    Annons
    Annons
    X

    Små spenat- och pecorinoomeletter.

    Foto: MALIN HOELSTAD Bild 1 av 4

    Edamamespread.

    Foto: MALIN HOELSTAD Bild 2 av 4

    Koriandergravad lax med ingefärsaioli.

    Foto: MALIN HOELSTAD Bild 3 av 4

    Chorizofylld lammstek med rostad paprikasås.

    Foto: MALIN HOELSTAD Bild 4 av 4
    Annons
    Annons
    X
    Annons
    X
    Annons
    X