Annons
X
Annons
X

”Pascalidou uppenbart partisk”

SR:s debattprogram ”Hur mycket rasism tål Sverige?” kritiseras för partiskhet av en av deltagarna, Alice Teodorescu. Programledaren Alexandra Pascalidou tillbakavisar kritiken. “Det fanns en enorm åsiktsbredd och mångfald”, säger hon.

Sveriges Radios nya valdebattprogram med Alexandra Pascalidou hade premiär igår.
Sveriges Radios nya valdebattprogram med Alexandra Pascalidou hade premiär igår. Foto: KARIN GRIP/SVD

I går hade Sveriges Radios valdebattprogram
”Hur mycket rasism tål Sverige?” premiär i P1. En av gästerna var Alice Teodorescu, jurist och borgerlig opinionsbildare, och hon är kritisk till debattupplägget.
På Twitter skriver hon: ”När jag nu sovit på saken är jag än mer förbannad över gårdagens #p1debatt och det bemötande jag fick. Vad hände med anständigheten?”

– Jag är framförallt kritisk till att man gör en så stor satsning och sen tar in en moderator som är uppenbart partisk, säger Alice Teodorescu till SvD.

I programmet argumenterade Alice Teodorescu för att om man sprider en bild av att invandrare har svårare att ta sig fram i samhället för att Sverige är strukturellt rasistiskt kan det leda till att invandrare känner att de inte har någon anledning att anstränga sig och utbilda sig eftersom de ändå är diskriminerade.

Annons
X

På det svarade Alexandra Pascalidou: ”Jag ska också berätta för våra lyssnare runt om i landet att du står här, du är väldigt vacker, du är väldigt välklädd, du är akademiker, du är jurist, du är vit, du är kristen, du är europé och då kanske man också har en världsbild där rasismen inte är en vardaglig upplevelse. Eller ett sår eller ett trauma som man bär med sig.”

– Det tycker jag för det första är helt irrelevant information, och för det andra stärker det min tes att de som säger sig vara färgblinda är de som tillmäter färg mest betydelse, säger Alice Teodorescu till SvD.

Om Alice Teodorescu känner sig ensam om sin egen tolkning av rasism får det står för henne-
Alexandra Pascalidou

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hon menar att det det bland de inbjudna gästerna i programmet var en tydlig övervikt på människor som anser att det finns strukturell rasism i Sverige, och att det gjorde programmet onyanserat och bidrog till att begreppet rasism inte problematiserades.

  – Alexandra Pascalidou var inte ute efter en diskussion utan efter att få bekräftat det hon redan visste.

  Men Alexandra
  Pascalidou har en annan bild.

  – Debatten var så opartisk den kan bli, det fanns en enorm åsiktsbredd och mångfald. Det är bara att pricka av; folkpartister, liberala tankesmedjor och alla möjliga. Om Alice Teodorescu känner sig ensam om sin egen tolkning av rasism får det står för henne, säger hon till SvD.

  Alexandra Pascalidou menar också att det inte är nytt eller kontroversiellt att säga att det finns rasistiska hierarkier i världen, där vita män har mer makt än svarta och kvinnor.

  – Att hävda det är inte partiskt, det är fullkomligt objektivt och neutralt.

  Därför tycker Alexandra Pascalidou att det var relevant att i programmet lyfta fram vilken bakgrund Alice Teodorescu har.

  – Jag tycker att det är anmärkningsvärt att man fråntar människor rätt att säga ”jag har blivit drabbad av rasism” när man själv säger sig vara skonad från detta och när man själv inte tillhör de mest drabbade grupperna, säger Alexandra Pascalidou.

  Annons
  Annons
  X

  Sveriges Radios nya valdebattprogram med Alexandra Pascalidou hade premiär igår.

  Foto: KARIN GRIP/SVD Bild 1 av 2

  Alice Teodorescu är jurist, opinionsbildare och skribent.

  Foto: SVD Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X