Annons
X
Annons
X

PARTY, POP &SOPSORTERING

Det är länge sedan rockmusik och festivaler bara var synonymt med dekadens, fylla och förstörelse. I dag tar i stället allt fler arrangörer och musiker ansvar för att ölburkar pantas och att skivkonvolut kan komposteras. Hultsfred startar sitt åttonde år som miljödiplomerad festival.

[object Object]
Ett kretsloppsarbetet i full gång på festivalen. Emma Brorsson, 18 år fårn Mariannelund och Idan Landberg, 18, fårn Eksjö läpar sopkärl.

–Vi sorterar soporna för hand. Vi samarbetar med olika idrottsföreningar och de som städar är hjärntvättade att bara plocka upp det som de fått order om. De som ska plocka upp brännbart i sina säckar går förbi alla flaskor och vice versa, säger Micke Lindqvist som sitter i ledningen för Hultsfredsfestivalen och är ansvarig för deras miljöarbete.

–På så vis sker en första sortering på plats. Sedan körs soporna in på miljöstationen där personalen synar säckarna och plockar ut det som hamnat fel.

Sedan år 2000 är musikfestivalen miljödiplomerad av stiftelsen Håll Sverige Rent vilket innebär att arrangemanget lever upp till en rad olika miljökriterier. I praktiken innebär det bland annat att man på området har över ett dussin olika avdelningar för sopsortering, däribland pantstationer och insamling av begagnad frityrolja från matförsäljarna.

Annons
X

Arrangörerna använder sig även av elbilar för transporter på området och komprimerar soporna för att minska körningarna. Dessutom köper man lokalproducerad mat från närliggande gårdar och sätter upp nät för att skydda fågellivet i området.

Tiden då rockfestivaler handlade om att slippa ansvar och bli stupfull på ett lerigt område är verkligen förbi…

–Ja, våra besökare har lyft upp miljöfrågan väldigt mycket, säger Micke Lindqvist.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Vi har gjort enkäter om detta där besökarna bland annat har svarat att de vill ha mer kravmärkt och rättvisemärkt mat. Vi har en medveten publik och försöker uppfylla deras önskningar. Men vi är också pragmatiska och ser till totalnyttan som vi gör istället för till varje enskild sak. Vi tittade på att göra fordonsgas av innehållet från bajamajorna men vi hade varit tvungna att transportera det så långt för att omvandla det att det hade inneburit en massa mer förbrukad energi.

  År 2007 handlar inte längre återvinningen i rockkulturen endast om att använda gamla uttryck. Nuför tiden vill artister och arrangörer ta ansvar för miljöpåfrestningarna som deras musicerande innebär.

  En del gör som Neil Young och fyller upp turnétanken med biodiesel producerat av bland annat olja från sojabönor och återvunnen matlagningsolja. Andra är mer extrema i sitt ställningstagande, som Radioheads Thom Yorke som hotat med att sluta turnera på grund av utsläppen. För en amerikansk undersökning, redovisad i Chicago Tribune 5/12-06, visar att en 40 stopp lång turné, med fyra lastbilar och två bussar, konsumerar lika mycket energi som 65 medelstora hem gör av med under ett år.

  Ett sätt för band att stilla sitt dåliga samvete har länge varit att skänka pengar till trädplanteringsprojekt och i USA erbjuder flera biljettföretag nu sina kunder att plantera träd i samband med biljettköp. I Sverige kan de Arvikafestivalbesökare som vill plantera skog, men biljettföretaget Ticnet har inga planer på att införa ett sådant system i sin verksamhet.

  –Nej, vi har något mycket bättre, säger Mats Brandt, vd på Ticnet.

  –Vi har e-biljetter och med elektroniska biljetter behöver man inte såga ner träd. Idag måste kunderna förvisso skriva ut e-biljetten men det är på vanligt A4-papper och inte det speciella papper med så kallat värdetryck som vi använder oss av. Men vi är på väg mot helt digitala lösningar.

  En del artister nöjer sig inte med att kompensera sina utsläpp utan vill istället förebygga dem. Musikern och scenpoeten Emil Jensen är för närvarande på cykelturné runt om i Sverige. När sista spelningen hålls i Folkets Park i Trollhättan i slutet av juli kommer han, enligt egna beräkningar, att ha avverkat ett par trehundra mil.

  Emil Jensen fick idén till turnén efter att varit med på en miljögala där alla artister hade flugits in för att spela varsin låt. Sedan flögs de hem igen.

  När Jensen svarar i telefon i Motala har han cyklat till sex stycken spelningar, med gitarren på ryggen och ett stativ på pakethållaren, och är jättenöjd med sitt val av transportmedel.

  –Jag har inte ångrat mig en sekund. Men jag har haft fint väder och medvind hela vägen från Stockholm. Jag cyklar längs cykelvägarna och på små stigar längs Mälaren. När det väl slutat att göra ont i kroppen är det väldigt meditativt. Jag sjunger medan jag cyklar och har fått en massa nya uppslag.

  Du ska på turné i höst igen. Ska du lämna cykeln i garaget då?

  –Ja, då ska jag upp till Norrland så jag gör en tågturné istället. Tåg är ju Svanenmärkta så det är okej.

  I början av året släppte det amerikanska popbandet The Shins albumet Wincing the night away, där konvolutet tryckts med miljövänligt bläck på återvunnet papper.

  I USA har intresset för miljövänliga skivor ökat men i Sverige verkar den stora skivbranschen fortfarande vara kvar i det gamla plastfodralsmönstret. En förändring kan dock vara på väg. I januari släppte folkpopsångerskan Mirva sitt debutalbum We‘re here now som på hennes hemsida marknadsförs som ”Sveriges första miljövänliga skiva”. Konvolutet är tryckt på miljöcertifierat papper med miljövänligt bläck utan digitaltryck.

  Madelaine Vallin, som är Mirvas riktiga namn, fick leta länge efter ett svenskt tryckeri som kunde uppfylla hennes önskemål. Men att göra sin skiva på ekologiskt sätt var en självklarhet.

  –Att det skulle vara så klurigt att göra en miljövänlig skiva i Sverige var jag inte beredd på. Men det var det värt och nu är förarbetet gjort för andra independentartister. Priset blev inte så mycket dyrare än om jag hade gjort på det vanliga sättet med plastomslag, men tidsmässigt blev det ett mycket större projekt än vad jag räknat med.

  Vill du bli ännu miljövänligare på nästa album?

  –Ja, jag är sugen på att nästa gång använda en cd-skiva som är gjord av majskorn istället för plast. Jag kunde inte använda en sådan den här gången eftersom de har svårt att klara höga temperaturer. Men de forskar vidare så förhoppningsvis är det ett fullt fungerande alternativ tills nästa gång.

  Annons
  Annons
  X

  Ett kretsloppsarbetet i full gång på festivalen. Emma Brorsson, 18 år fårn Mariannelund och Idan Landberg, 18, fårn Eksjö läpar sopkärl.

  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X