Annons

Göran Malmqvist:Partiveteraner i Kina kräver yttrandefrihet

Den kinesiska regeringen hotar de länder som deltar i prisceremonin i Oslo och det finns få ljusningar för det fria ordet. En händelse som inger visst hopp är att Maos forne sekreterare och 20 högtstående partiveteraner har skrivit ett öppet brev om yttrandefrihet.

Uppdaterad
Publicerad

Innan den kinesiskfödde författaren och dramatikern Gao Xingjian belönades med 2000 års Nobelpris i litteratur blev jag uppringd av en fastlandskinesisk journalist som sa: ”Pyttelilla Island har belönats med Nobelpriset i litteratur, hur kan det då komma sig att Kina, med dess ärorika femtusenåriga historia och en miljard trehundra miljoner invånare inte har belönats med Nobelpriset?” Jag förklarade att Island aldrig har belönats med Nobelpriset i litteratur, men att en isländsk författare belönades med priset 1955. Jag försökte få honom att förstå att Nobelpriset i litteratur tilldelas en författare och inte det land som han råkar vara medborgare i.

När Gao Xingjian hade tilldelats Nobelpriset blev jag uppringd av en annan journalist från folkrepubliken Kina, som sa: ”Ha, det finns åtminstone 250 ledamöter av kinesiska författarförbundet, som skriver bättre än han!” På min fråga vilka verk av Gao Xingjian han hade läst, förklarade han att Gao Xingjians verk inte förtjänade att läsas. Jag är övertygad om att det enda verk av Gao Xingjian som är någorlunda läst i Kina är berättelsen ”Busshållplatsen”, vilken också under kort tid, innan den förbjöds av censuren, uppfördes som enaktare på en av Pekings teatrar. Gao Xingjians två större romaner, ”Andarnas berg” och ”En ensam människas bibel” är förbjuden läsning i Kina, detta som en följd av att medborgare i Folkrepubliken Kina inte endast saknar yttrandefrihet utan också frihet att läsa vad de vill.

Annons
Annons
Annons