Annons
X
Annons
X

Partistyrelsen samlas för val av partiledare

Det formella beslutet att välja Stefan Löfven till ny partiordförande för Socialdemokraterna togs idag strax efter lunch i dag. Stefan Löfven höll därefter sitt första tal som partiledare. Här nedan följer ett sammandrag av SvD:s direktrapport från talet.

Av SvD, TT
Stefan Löfven.
Stefan Löfven. Foto: MAGNUS NEIDEMAN

Carin Jämtin inleder med att föredra VU:s förslag om vem som ska socialdemokraternas nya ledare.

– För mindre än en vecka sedan valde Håkan Juholt att lämna sitt uppdrag, det känns som en månad sedan, säger Jämtin och fortsätter:

– Jag känner Stefan som en tydlig ledare. Han förstår den globaliserade världen. Beslutar vi att välja Stefan Löfven till ordörande?

Annons
X

”Ja”, svarar partistyrelsen och alla applåderar.

Partivänner jag är en övertygad feminist, punkt slut.
Stefan Löfven i sitt första partiledartal.

Beslutet följs av att Löfven går upp till mikrofonen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag är egentligen för blödig för det här, inleder han men säger att han är stolt och tacksam.

  – Det är inte att man har vänts sig mot politiken som är problemet utan de är våra egna kortakommanden, säger han.

  – Jag är väldigt stolt och glad att bli vald till partiordförande, det är det finaste updrag man kan få, Tack för det förtreondet, säger Löfven och får applåder.

  – Jag vill rikta ett stort tack till min företrädare Håkan Juholt, fortsätter han.

  – Du ska ha ett stort erkännande för det du har gjort, säger han. Jag ser fram emot att du fortsätter att bidra, tack Håkan.

  Stefan Löfven tackar också Göran Persson som sitter på första raden för att han fick ordning på Sveriges ekonomi.

  – Det var du Göran som tog det tunga ansvaret.

  Han tackar också Ingvar Carlsson som enligt Löfven tog över ledarskapet under en svår tid.

  – Du ledde oss in också i den Europeiska unionen. Det var inte smärtfritt men du gjorde det på ett fint sätt och du ska ha tack för det, säger han.

  Löfven säger att han sett upp även till Olof Palme, Tage Erlander, Per Albin Hansson och Hjalmar Branting.

  – Jag har tagit det här uppdraget för det jag delar med dem är de socialdemokratiska värderingarna, säger han. Våra värderingar ärr tidlösa, dem ska vi fortsätta att arbeta för.

  – Vi går igenom ett tuff period men uppåtbacken till trots känner jag en stark tillförsikt för jag känner vårt parti. Hur många som brinner för våra värderingar och vår politik. Det är vi tillsammans som kan ge förtreodet tillbaks för den socialdemokratiska politiken. Därför är det vår uppgft att tillsammans visa hur våra drömmar och visioner kan bygga ett starkare och bättre Sverige och där människors frihet står i främsta rummet.

  – Vi ska riva hinder, säger Löfven.

  Han säger att han upprörs av diskriminering och nämner bland annat diskriminering av kvinnor.

  – Partivänner jag är en övertygad feminist, punkt slut, säger han.

  – Vem du än är tänker vi Socialdemokrater stå upp för dina möjligheter. Vi vet nämligen att din frihet och dina möjligheter är också förutsättningen för min, det är det som förenar oss Socialdemokrater, säger Löfven.

  Han säger att han mött många olika människor och vet att världen har många problem men att den också har oändliga möjligheter. Människor drömmar om frihet känner inga nationsgränser, och det är därför socialdemokratin är internationell, säger Löfven.

  – Sverige ska ta sitt ansvar i EU, FN och andra internationella organ. Svensk socialdemokrati kommer därför att utveckla vår globala politk och vår europapolitik, så att människor kan tro på en bättre ekonomi, fler jobb och en bättre mlljö, säger Löfven.

  – Det behövs nya och bättre lösningar på människors problem i Sverige och runt om i värden. Det finns ett behov av socialdemokrati.

  – Jag har bara varit partiordförande i några minuter så jag tänker inte lämna något heltäckande politisk program, säger Löfven, men jag vill säga något om jobbet. Där är det lika bra att vi erkänner att vi inte varit tillrräckligt tydliga. Fler jobb är Sveriges absolut största tillgång och det kommer vara min viktigaste prioritering.

  En stark ekonomi är grunden men det räcker inte för att jobbet ska växa fram, säger Löfven. Sverige måste också ha en aktiv näringspolitik så att nya företag kan skapas och andra växa och satsa på en ny mijövänlig politik.

  – Vi behöver stärka samrbete mellan närinsliv och högskola och människor måste rustas med utbildning. Vi måste sluta att slösa bort människor vilja att arbeta och det här är grundläggande för att Sverige ska behålla sin konkurrenskraft internationellt. Vi prioriterar utbildning och forskning före sänkt restaurangmoms.

  – Vi räds inte framtiden, vi längtar efter den. Den formas av oss tillsammans, säger Löfven.

  Socialdemokratin är folkrörelse, upprepar Löfven.

  – Och det ska vi hålla fast vid stenhårt. Vi ska röra oss bland människor.

  – Vill göra ett fantastisk land ännu bättre. Nu moderniserar vi och öppnar upp vårt parti och våra arbetsformer. Nu utvecklar vi politik med människor lika värde som grund och våran starka önskan att skapa frihet och möjlighet för alla.

  – Jag lovar att bära min del av ansvaret och arbeta hårt för det här och jag litar på er; att vi gör det tillsammans för det finns ingen anning möjlighet.

  – Välkomna till ett hårt, stundtals svårt men väldigt stiumlerande arbete. Nu håller vi ihop och jobbar tillsammans. Nu riktar vi blickarna mot framtiden, avslutar Löfven och får stående ovationer.

  svd.se-tt

  Annons
  Annons
  X

  Stefan Löfven.

  Foto: MAGNUS NEIDEMAN Bild 1 av 3

  Stefan Löfven gratuleras inne på Fotografiska museet under partistyrelsens fikapaus.

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 2 av 3
  Foto: SCANPIX Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X