”Partipolitiken hotar att rasera Svenska kyrkan”

Utländska kristna förbluffas över modellen med partipolitiskt inflytande i Svenska kyrkan. Det är dags att låta samhället ha sin värdegrund och kyrkan sin, skriver Gunnar Hyltén-Cavallius, pensionerad präst.

Under strecket
Publicerad
Foto: Christine Olsson/TT
Annons

Det är valår, det vill säga för Svenska kyrkan. Den 17 september hoppas kyrkans ledning att många ska gå till valurnan för att lägga sin röst på förtroendevalda i församling, stift och kyrkomöte. Statistiken talar om ett svagt intresse för kyrkovalen. Bara 12,8 procent av de röstberättigade deltog 2013.

Bland nomineringsgrupperna förekommer ett antal obundna men ännu i dag – 17 år efter skilsmässan mellan stat och kyrka – finns egendomligt nog politiska partier kvar. Främst är det Socialdemokraterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna som aktivt söker påverka Svenska kyrkan – och använda kyrkan för att föra ut sina program i samhället. Skrapar man på ytan under alla vackra ord och paroller framstår en ambition att behålla ett viktigt inflytande. Trots sin minskning är kyrkan landets största sammanslutning; med fortsatt maktbas där kan mycket vinnas i samhällsbygget. Sådan verkar den bakomliggande strategin vara för i första hand S, C och SD men också för andra politiska partier som klamrar sig fast i den kyrkliga beslutsstrukturen om än med nya beteckningar. Utländska kristna trossyskon är förbluffade över denna modell.

Annons
Annons
Annons