Annons
X
Annons
X

Partiledningen vann strid om principprogrammet

Sverigedemokraternas partiledning vann striden om det nya principprogrammet. Efter mer än en timmes anföranden röstade ombuden ja till att kalla SD för ett socialkonservativt parti. Men inom partiet finns kritiken kvar.

13.00 rapporterar SvD:s Tobias Olsson direkt från partiledare Jimmie Åkessons tal.

Foto: SCANPIX

Redan innan landsdagarna inleddes igår uppstod diskussion om det nya principprogrammet. Den nya beteckningen socialkonservatism har skapat upprörda känslor på flera håll i landet och bland kritikerna finns både ungdomsförbundets ordförande Gustav Kasselstrand och riksdagsledamöterna David Lång och Mikael Jansson.

Medan partiledningen under dagens diskussion menade att partiet med det nya begreppet rör sig mot mitten och kommer locka fler väljare ser motståndarna det nya principprogrammet som ett steg bort från nationalismen - det som har varit hjärtat i partiets politik.

Men det håller partiledningen inte med om.

Annons
X

– Jag undrar om kritikerna verkligen läst programmet, sade partisekreteraren Björn Söder och pekade på att det finns ett helt kapitel om nationalism i programmet.

Det finns dock även annan kritik. Flera ombud menar att remisstiden varit allt för kort och att texten är en skapelse av en liten klick i toppen.

– Jag är glad att vi nu får diskutera den här frågan. Men man borde se det här som en kick-off, början på en bredare diskussion i partiet, sade SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand och krävde att partiet väntar med att anta programmet tills landsdagarna 2013.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Efter mer än en timmes röststrul, där partiet delat ut röstkort till för många personer, valde till slut ombuden att gå på partiledningens linje. Först avslogs yrkandet om återremiss med röstsiffrorna 115 mot och 40 för återremiss, med fyra ogiltiga röster.

  Därefter antogs också själva principprogrammet med stor majoritet, med stående ovationer och långa applåder. Röstsiffrorna blev 125 för och 28 emot.

  LÄS MER:

  ANALYS: Nya väljare ska lockas med folkhemmet

  SD lika mansdominerat som 2009

  Interna strider i SD – många uteslutna

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X