Annons
X
Annons
X

Partiledningen fick inte sin vilja igenom

I fredagskvällens omröstning om jämställdhet blev det ett bakslag för Miljöpartiets partiledning när kongressen röstade igenom en förlängning av föräldraförsäkringen med fem månader till 18 månader. Partiledningen hade enbart föreslagit en tredelning av föräldraförsäkringen, vilket gick igenom, men utan att koppla det till en förlängning.

Foto: STAFFAN CLAESSON/SCANPI

Läs mer:

VAL 2010 – få de senaste nyheterna och mycket mer på
SvD:s valsajt

Med röstsiffrorna 100 mot 96, i en mycket rörig omröstning, åkte partistyrelsen därmed på sitt första nederlag. Ett femtiotal ombud var frånvarande.

Nu blir MP:s politik både en tredelning av föräldraförsäkringen och en kraftig förlängning av den. Tredelningen betyder att föräldrarna får en tredjedel av föräldradagarna var för sig, och en tredjedel som de kan fördela mellan sig som de själva vill.

Annons
X

Eurokrisen gör att Miljöpartiet också prioriterar upp sin jobbpolitik. Förvärras krisen kan andra reformer, som sänkt pensionärsskatt och höjning av a-kassan, få stryka på foten, säger språkröret Peter Eriksson.

– Det är jobbfrågorna som är grunden i årets valrörelse, slog Peter Eriksson fast när Miljöpartiets kongress i Uppsala inleddes på fredagen.

– Skulle krisen växa sig starkare i Eurozonen måste vi fokusera ytterligare på jobben i det rödgröna samarbetet, sa han.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det innebär att andra för Miljöpartiet viktiga frågor kan få stryka på foten.

  – Då kommer transfereringssystemen i andra hand, a-kassan, att sänka skatterna till pensionärerna. Men vi ska inte gå för långt, vi är inte där i dag, vi får se hur det utvecklas, sa Peter Eriksson

  Bland Miljöpartiets jobbskapande frågor finns införandet av ett ”entreprenörsår” och en riskkapitalfond för små och medelstora företag på fem miljarder kronor som ska finansieras av vinster från Vattenfall.

  – Vår jobbpolitik står på flera ben, dels investeringar i en grön omställning, att skapa jobb i det som framtiden behöver som järnvägar och energieffektiva bostäder, dels i satsningar i välfärdssektorn. De har vi råd med genom att vi höjer en del skatter. Vi sänker också skatterna för småföretag så att de har råd att anställa fler, sa Maria Wetterstrand, MP:s andra språkrör.

  Sänkt tjänstemoms är ett annat jobbskapande förslag som kongressdeltagarna ska ta ställning till under helgen. Sänkt moms för tjänstesektorn är enligt Wetterstrand en viktig del i att gå från ett slit och släng-samhälle till ett mer hållbart tjänstesamhälle.

  – En middag på restaurang ska inte behöva kosta som fem nya toppar från HM, sa hon.

  Annars handlade en stor del av kongressens invigningstal, som hölls av Maria Wetterstrand, om jämställdhet. Bland annat framförde hon kravet på kvotering i alla börsnoterade bolagsstyrelser.

  – Det är en viktig lönsamhetsreform för vårt moderna samhälle, sa hon.

  En tredelning av föräldraförsäkringen är ett annat MP-krav.

  – Det är dags för oss att återigen ligga i framkant och driva på utvecklingen inom detta område, sa Maria Wetterstrand.

  TT

  Annons
  Annons
  X
  Foto: STAFFAN CLAESSON/SCANPI Bild 1 av 2
  Foto: SCANPIX Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X