Annons
X
Annons
X

Partiledarna visste – men vägrar kommentera

Göran Hägglund och Jan Björklund vägrar kommentera Nuon-affären. Trots att de båda deltog på ett möte där samtliga alliansens partiledare informerades om Vattenfalls skandalköp. Partiledarna vill inte berätta vad som sas på mötet eller hur de ställde sig till affären.

[object Object]
Jan Björklund (FP) och Göran Hägglund (KD) vill inte kommentera Nuon-affären. Foto: SCANPIX

Regeringens beröringsångest med Vattenfalls köp av Nuon fortsätter. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) har hittills skjutit ifrån sig frågan och alliansens övriga partiledare följer nu i samma spår.

TV4 kunde igår avslöja att dåvarande näringsminister Maud Olofsson informerat Reinfeldt och alliansens innersta krets om Nuon-affären innan den genomfördes.

På ett möte 11 februari 2009 avhandlades frågan och slutsatsen på ett uppföljningsmöte dagen efter blev: ”Finns ej skäl att säga nej till affären”.

Annons
X

SvD Näringsliv har även idag sökt Fredrik Reinfeldt för en kommentar. Men statsministern meddelar att han är upptagen och inte kan svara på frågor.

Göran Hägglunds (KD) pressekreterare säger att han inte vill kommentara frågan.

I ett inslag som TV4 sände igår hävdar Jan Björklund (FP) att han inte minns vad som sades på det aktuella mötet där partiledarna diskuterade Sveriges största företagsköp någonsin.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  SvD Näringsliv har sökt honom även idag, utan framgång.

  – Vi har inte mer att säga i den här frågan än vad som redan är sagt. Du får ringa Finansdepartementet, säger Elin Boberg som är Björklunds pressekreterare.

  Så ni tycker inte att svenska folket bör få veta vad som sades på mötet eller vad Jan Björklund tyckte om affären?

  – Som sagt, du får prata med Finansdepartementet om detta.

  Vad gäller saken?

  I februari 2009 köpte statliga Vattenfall det holländska energibolaget Nuon. Priset, drygt 97 miljarder kronor, gjorde affären till den största kontantuppgörelsen i Sverige någonsin, och innebar att Vattenfall fick händerna på 3 miljoner europeiska el- och gaskunder, flera kol- och gaseldade kraftverk, samt vindkraft. Affären innebar dock att Vattenfalls skulder ökade kraftigt, samtidigt som sämre marknadsförhållanden gjorde det allt svårare att förvara det höga priset. Affären har i efterhand bidragit till att Vattenfalls finanser försämrats drastiskt.

  Hittills, efter fyra år, har Nuon kostat Vattenfall över 15 miljarder kronor i nedskrivningar, alltså rena förluster.

  Vattenfalls förvärv av Nuon är Sveriges dyraste kontantaffär. Vet du något om affären som kan vara intressant för SvD:s reportrar? Mejla SvD Näringsliv på tipsa@svd.se.

  LÄS HELA GRANSKNINGEN

  Läs även

  Annons
  Annons
  X

  Jan Björklund (FP) och Göran Hägglund (KD) vill inte kommentera Nuon-affären.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X