Partiledare upprörda över SD:s agerande

Flera partiledare och riksdagsledamöter riktade skarp kritik mot SD efter att medlemmar från partiet lämnat gudstjänsten när biskop Eva Brunne tog upp rasism och nämnde måndagens demonstrationer vid Sergels torg i sin predikan.

Men statsvetaren Cecilia Åse tycker inte man ska lägga för stor vikt vid händelserna.

– Klart att det var ett spektakulärt beteende, men det har ingen juridisk betydelse.

Under strecket
Publicerad
Riksdagsledamöter för Sverigedemokraterna lämnar Storkyrkans gudstjänst inför riksdagens öppnande på tisdagen, sedan biskop  i sin predikan talade om rasism och främlingsfientlighet. Partiets ordförande Jimmie Åkesson bär folkdräkt med gula byxor och hatt.

Riksdagsledamöter för Sverigedemokraterna lämnar Storkyrkans gudstjänst inför riksdagens öppnande på tisdagen, sedan biskop i sin predikan talade om rasism och främlingsfientlighet. Partiets ordförande Jimmie Åkesson bär folkdräkt med gula byxor och hatt.

Foto: ANDERS WIKLUND | PONTUS LUNDAHL
Annons

Ceremonin i kyrkan i samband med riksdagens öppnande har ingen formell status och saknar juridisk tyngd, menar Cecilia Åse. I stadgarna står att det i samband med riksdagsöppnandet ”kan anordnas en gudstjänst”.

– Men det är ju inte alla som går för det. Möjligen hade den en mer symbolisk tyngd när staten och kyrkan hängde ihop, säger hon.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons