Annons

Partiledare, hur ska ni rädda demokratin?

Politik kan inte bara mätas från vänster till höger, utan också enligt skalor som går i andra riktningar. Gal–tan-skalan är ett exempel på detta. Men statsvetaren Sofia Näsström efterfrågar en demokratiskala som mäter hur partierna ser på hur demokratin ska skyddas.
Politik kan inte bara mätas från vänster till höger, utan också enligt skalor som går i andra riktningar. Gal–tan-skalan är ett exempel på detta. Men statsvetaren Sofia Näsström efterfrågar en demokratiskala som mäter hur partierna ser på hur demokratin ska skyddas. Foto: Henrik Montgomery/TT

Hur ska demokratins självförsvar se ut? Ska det vara tufft och förbjuda antidemokrater, mjukt och prata sig ur kriser, eller ta till ekonomisk utjämning som motmedel? Vi behöver en ny politisk skala, där partierna redovisar sin syn på hur man skyddar demokratin, skriver statsvetaren Sofia Näsström.

Publicerad

I SVT:s utfrågning av partiledarna ser vi hur konflikten mellan höger och vänster har kompletterats med ”gal–tan-skalan”: grönt, alternativt, libertarianskt mot traditionellt, auktoritärt, nationalistiskt. Skalorna syftar till att ringa in en ideologisk debatt inom demokratin. Det finns skäl att tro att vi i dag behöver ytterligare en skala som tar fasta på partiernas syn på just demokrati.

Under senare år har antidemokratiska värderingar vuxit sig starka i många länder. Högerextrema grupper gör sig alltmer synliga på gator och torg, och vi ser hur demokratiskt valda ledare som Orbán och Erdoğan försöker montera ned de demokratiska institutioner med vars hjälp de kom till makten. Men antidemokratiska värderingar frodas också på annat håll. I kölvattnet av demokratins kris har det vuxit fram en misstro mot folket. Statsvetaren Jason Brennans bok ”Against democracy”, försåtligt översatt av Timbro till ”Efter demokratin”, pläderar uttryckligen för idén att utbildade människor är mer kompetenta att rösta än andra.

Annons
Annons
Annons