Annons

Paula Röttorp:Partiledare blir bättre – om de hinner

Jonas Sjöstedt
Jonas Sjöstedt Foto: Jessica Gow / TT

Det är en omänsklig kombination av egenskaper en framgångsrik partiledare bör ha – men det tycks som om de som får vara kvar växer med uppgiften.

Under strecket
Publicerad

Forskare både i Sverige och utomlands hävdar ofta att partiledarna får en orimligt stor plats i bevakningen. Men om partiledarens roll inte är så viktig så är det väl ändå viktigt med de politiska förslagen, värderingarna och förmågan att förstå väljarnas värld? Och allt detta är ju faktiskt partiledarens ansvar att partiet utvecklar.

Rollen som partiledare för ett svenskt riksdagsparti går inte att överföra till ett företag eller andra organisationer. Motsvarande skulle i företagsvärlden närmast vara en styrelseordförande som också är vd samtidigt – en ordning som nästan inga större svenska företag tillämpar. Troligen av flera skäl: arbetsbördan, risken med att lägga flera centrala roller hos samma person, att den verkställande direktören behöver svara inför och få stöd av en självständig styrelse och att det är nästan omöjligt att hålla de långsiktiga strategiska och verkställande perspektiven samtidigt.

Annons
Annons
Annons