Annons

Partiledardebatt om skolan

Klockan 20.00 möts partiledarna i SVT för att debattera riksdagsvalets viktigaste fråga: skolan. Vad vill riksdagspartierna? Emelie Nyman liverapporterar från debatten och SvD:s skolreporter Maria Sundén Jelmini kommenterar och analyserar utspelen direkt.

Publicerad

19:46 Emelie Nyman:
Hej och välkomna till SvD:s direktrapportering av skoldebatten som börjar sändas i SVT2 klockan 20.00. Vi kommer att rapportera från debatten och SvD:sutbildningsreporter Maria Sundén Jelmini kommer att analysera debatten efter hand. Det är UR som har bjudit in samtliga riksdagspartiers partiledare till en debatt om skolan, en fråga som väljarna anser vara en av de viktigaste inför valet. Fem av åtta partiledare kommer att delta i kvällen debatt: Jan Björklund (FP), Gustav Fridolin (MP), Stefan Läfven (S), Jonas Sjöstedt (V) och Jimmie Åkesson (SD). Björklund är därmed den enda representanten från alliansen i kväll. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M), Annie Lööf (C) och Göran Hägglunds (KD) frånvaro har fått Stefan Löfven att reagera. – De tycker väl inte att skolfrågorna är tillräckligt viktiga. Det var meningen att det skulle vara en partiledardebatt om skolan, som alla säger är viktigt. De får göra sina prioriteringar, men det blir debatt ändå, sade han till expressen.se i går. Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna har velat skicka sina skolpolitiska talespersoner till debatten, men UR har understrukit att det är en partiledardebatt vi ska få lyssna till i kväll. Fem av åtta partier representeras alltså i skoldebatten i programmet ”Världens bästa skitskola”, som börjar klockan 20.00 på SVT2. Debatten kommer att ledas av skoljournalisterna Isabella Grybe och Natanael Derwinger.

19:51 Emelie Nyman:
Alliansen säger på Twitter att de är redo att ta skoldebatten, trots upplägget att det är partiledarna som ska debattera. Utanför Filmhuset i Stockholm, där debatten ska hållas, syns bilder på de skolpolitiska talespersonerna Tomas Tobé (M), Annika Eclund (KD) och Ulrika Carlsson (C) tillsammans med FP:s partiledare Jan Björklund.

Annons
Annons
Annons
Annons