Annons
X
Annons
X

Partiledardebatt i riksdagen inför Europaparlamentvalet

I dag klockan 10 hölls en partiledardebatt i riksdagen inför Europaparlamentvalet. SvD.se rapporterade direkt under Fredrik Reinfeldts och Mona Sahlins anföranden.

Av SvD, TT
Fredrik Reinfeldt.
Fredrik Reinfeldt. Foto: RIKSDAGEN.SE

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) inleder partiledardebatten som hålls med anledning av Europaparlamentsvalet. Efter statsministern talar Mona Sahlin (S), Maud Olofsson (C), Jan Björklund (FP), Göran Hägglund (KD), Lars Ohly (V) och Peter Eriksson (MP).

Fredrik Reinfeldt börjar med att säga att Europaparlamentvalet den 7 juni är ”en hederstund för alla demokratier”.

– Låt oss konstatera att det inte gör ont att rösta. Den verkliga smärtan kommer av att sakna rösträtt.

Annons
X

Han betonar jobbfrågans betydelse men säger samtidigt att det är en fortsatt finanskris i Europa och i Sverige.

– En stor andel av de europeiska länder befinner sig i ett mycket stort och växande underskott. Detta måste Europa möta.

Han tar därefter upp klimatfrågan.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Världen saknar ett globalt svar på en global fråga, säger Reinfeldt men framhäver samtidigt Sverige, som enligt honom ligger långt fram i miljöarbetet.

  Reinfeldt varnar för att det kommer att bli mycket svårt att få till stånd de 30-procentiga utsläppsminskningar som förhandlas inför klimattoppmötet i Köpenhamn i höst.

  Efter jobben och klimatet tar statsministern upp elmarknaden och det positiva med svensk export till närliggande länder.

  – Hur kan någon vara emot idén att vi ska gå vidare med att exportera miljövänlig el till våra närliggande länder?, säger Reinfeldt och riktar sig till Mona Sahlin.

  Mona Sahlin anklagar statministern i en replik för att vara nöjd med regeringens åtgärder mot den växande arbetslösheten.

  – Statsministern är nöjd, trots att arbetslösheten nästa år kommer att vara 12 procent.

  I en replik säger Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson att inte tillräckligt görs på hemmaplan i miljöfrågan. Peter Eriksson kallar regeringens ambitioner om att satsa pengar på klimatåtgärder utomlands för ”en smitarstrategi”, om de görs i stället för åtgärder i Sverige.

  Inlägget får statsminister Reinfeldt att höja tonläget.

  – Att stänga dörren och tro att vi som står för 0,2 procent av världen utsläpp ska lösa detta här hemma. Det är inte seriöst! dundrar han.

  Eriksson kontrar med att svenskarna bara utgör 0,1 procent av världens befolkning, och hånskrattade sedan när Reinfeldt beskrev sin regerings koldioxidskattehöjningar med 8 öre under 2008 och ytterligare 4 öre 2009.

  – Var det lite fånigt? undrar Reinfeldt. När vi genomförde höjningen 2008 skrev Socialdemokraterna debattartiklar och varnade för högre bensinpriser. Ni vill höja skatten med 2 kronor. Fint, men säg då högt att det leder till bensinpriser på 20 till 25 kronor litern så ska jag ta den debatten seriöst, säger Reinfeldt.

  Han fortsätter:

  – Jag tror att Miljöpartiets värsta mardöm har inträffat. Det finns nu pålästa motståndare som vill göra mycket på miljöområdet.

  Därefter är det Mona Sahlin tur att kliva upp i talarstolen. I sitt anförande tar hon upp baksidan av fri rörlighet - inhyrda arbetare från andra länder som jobbar i Sverige under usla förhållanden.

  – Vi tycker att den fria rörligheten är bra men det ska vara fri rörlighet under bra villkor, säger Mona Sahlin.

  Annars riskerar arbetarnas villkor att försämras samtidigt som lönerna dumpas.

  – Vi kräver lika lön för alla arbeten - i alla länder.

  Mona Sahlin säger att Moderaterna driver en politik på hemmaplan och säger något annat så snart man checkat in på planet till Bryssel. Därför har moderata valmanifest gått så dåligt ihop med hur M-ledamöterna i parlamentet sedan röstar, hävdar Sahlin.

  Hon undrade också varför M i sitt valmanifest lovar att arbeta för att EU ensidigt ska ta på sig att minska utsläppen av koldioxid med 30 procent till 2020, samtidigt som Reinfeldt som EU:s ordförande under hösten inte tänker driva den linjen i klimatförhandlingarna i Köpenhamn i december.

  – Vill man ha en politik för både jobb och miljö i EU ska man rösta på Socialdemokraterna, säger Sahlin.

  Sahlin går tillsammans med Vänsterledaren Lars Ohly hårt åt Reinfeldts och regeringens, som de kallade den, passivitet när det gäller att försvara lika lön för lika arbete och den svenska kollektivavtalsmodellen i spåren av Byggnads nederlag i EU:s domstol i Lavalmålet.

  – Kollektivavtalen är inte hotade, svarar Fredrik Reinfeldt i en replik och varnar oppositionen för att måla upp hot som inte existerar.

  – Jag ställer upp på att ska man arbeta i Sverige ska det vara justa lönevillkor som motsvarar kostnadsnivåerna i Sverige. Annars får vi en ojust konkurrens som kan leda till att vi får social utsatthet, det finns en sådan risk, säger Reinfeldt och undrar om det i själva verket inte var så att S och V i grunden är emot att arbetskraft ska kunna röra sig fritt över gränserna.

  Statsministern hävdar på nytt att den svenska modellen med kollektivavtal för löner och villkor på arbetsmarknaden, överenskomna mellan fack och arbetsgivare, bevaras bäst genom att inte försöka kräva en ändring av EU:s regler för hur villkoren för arbetskraft från andra EU-länder ska bestämmas. Därför är det bäst att ligga lågt i EU i frågan.

  – Vi har sagt nej av omsorg om den svenska modellen, säger statsministern.

  SvD.se/TT

  Annons
  Annons
  X

  Fredrik Reinfeldt.

  Foto: RIKSDAGEN.SE Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X