Annons
X
Annons
X

Partikamrater kräver Palms avgång

AVGÅNGSKRAV Stockholms arbetarekommun bestämde att Omar Mustafa måste avgå, enligt ordföranden Veronica Palm. Men styrelsen var inte med och fattade beslutet. Vid ett telefonmöte ställdes ledamöterna inför fullbordat faktum, erfar SvD. Nu kräver partikamrater att Palm avgår.

Klockan 21:28 i lördags kväll kom TT:s flash: ”Omar Mustafa lämnar samtliga uppdrag i Socialdemokraterna.”

Beskedet kom efter dagar av debatt inom partiet, men arbetarekommunens ordförande Veronica Palm förnekar att hon skulle ha pressats av partiledaren Stefan Löfven och partitoppen till att förmå Omar Mustafa att avgå. Enligt henne kom beslutet från arbetarekommunen:

– Vi nominerade Omar Mustafa och vi tog ansvaret att också be honom att lämna sin plats i partistyrelsen, sade Palm i går till TT.

Annons
X

Vad hon inte uppgav var att arbetarekommunens styrelse nominerade Mustafa – men att det var dess ledning som bad honom att gå. Ledningen innebär i det här fallet två personer: hon själv och kommunsekreteraren Olle Burell.

Varken arbetarekommunens styrelse eller dess arbetsutskott – som består av sex personer – var inblandade i beslutet att sparka Omar Mustafa.

Veronica Palm säger till SvD att uppgiften vilade på henne och kommunsekreteraren:

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är vi som har det uppdraget. Vi är den yttersta ledningen för partistyrelsen på lokal nivå.

  Enligt uppgift till SvD informerades arbetarekommunens styrelse om att Mustafa fått lämna partistyrelsen först efter att det blivit offentligt. Klockan 21.28 kom TT:s flash –  en halvtimme senare skickade ledningen ett sms till styrelsen med information om att Mustafa tvingades lämna samtliga uppdrag. I meddelandet fanns, uppger en källa för SvD, en länk till Aftonbladet där han i en artikel förklarade att han tvingats bort.

  Ledamöterna var inte informerade om att det skulle ske, enligt vad SvD erfar.

  I sms:et från ledningen kallades styrelsen också till ett telefonmöte som hölls klockan 23.00 på lördagskvällen.

  – Det inleds med att Veronica Palm säger att arbetarekommunens ledning har fattat det här beslutet, och att ”ledningen i det här fallet är jag, som ordförande, och Olle Burell”, säger en SvD-källa.

  Telefonsammanträdet ska ha varit kort och ledamöterna fick ingen möjlighet att ställa några frågor, enligt en person som var med på mötet:

  – Vi fick bara information, ingen fick yttra sig.

  Veronica Palm försvarar dock sitt och Burells agerande; ”styrelsen fick information om beslutet i den takt som styrelsen kan få”, menar hon.

  – Vi fattade beslutet, vi pratade med Omar Mustafa. Samtidigt som han valde att offentliggöra sitt beslut att lämna alla uppdrag informerade vi styrelsen via sms där vi också kallade till ett telefonsammanträde för att få möjlighet att ge en djupare information.

  Han fick löpa mer eller mindre gatlopp. Det var helt omdömeslöst.
  Lars-Olof Pettersson om hur Veronica Palm agerat i fallet Omar Mustafa (bilden).

  Som SvD tidigare berättat har beslutet att tvinga Omar Mustafa att lämna sina politiska uppdrag inte stöd av alla. Frågan är känslig, och ingen som SvD har talat med vill öppet framföra sina synpunkter.

  I går blev det dock tydligt att kritiken mot Palm växer. Lars-Olof Pettersson, ordförande för Socialdemokratiska småföretagarföreningen, säger till SvD att ”nu är måttet rågat” – Veronica Palm bör avgå:

  – Hon har hanterat den här situationen omdömeslöst. Jag tycker att det har varit svajigt i Stockholms arbetarekommun under en längre tid under hennes ordförandeskap, och därför tycker jag att hon ska lämna plats för någon som med omdöme och stort förtroende kan förena Socialdemokraterna i Stockholm.

  Även Gizela Sladic, ledamot i landstingsfullmäktige, tycker att Palm ska lämna ordförandeposten.

  – Jag anser att hela den här situationen är otroligt misskött, och hon har inte tagit sitt ansvar. Det har drabbat Stockholms arbetarekommun hårt, för nu har vi fått den här debatten efter en väldigt bra kongress, säger hon.

  Lars-Olof Pettersson, som tidigare arbetat i statsrådsberedningen och på arbetsmarknadsdepartementet, är mycket kritisk.

  – För det första var det en ganska kuppartad nominering, vilket jag tycker var grundfelet. Det gjorde att man inte hann kontrollera vad det där var för person. Men när han väl var vald, så avstod man från att försvara honom. Han fick löpa mer eller mindre gatlopp. Det var helt omdömeslöst.

  Näringslivs mest delade på Facebook just nu:

  QUIZ | Hur mycket vet du om politik?

  Vad vägrade hon göra efter Dianas död? quiz.svd.se Vad vet du om ond, bråd död i politiken? quiz.svd.se Politikernas grodor – vilka har du koll på? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X