X
Annons
X

Partiets råd har inget inflytande

Experterna i junilistans eget förtroenderåd saknar inflytande och makt. Det är bara en "dekoration", menar en av ledamöterna. SvD:s rundringning visar också att det är Nils Lundgren som bestämmer.

På junilistans hemsida marknadsför partiet sitt förtroenderåd. Tanken är att det ska inge "förtroende i breda folklager". Det är en tung laguppställning: företagsledare, styrelseproffs och allt som allt sju professorer. Men i realiteten har denna samling kända namn, däribland industrimännen Rune Andersson och Per-Olof Eriksson, förre SAF-direktören Sture Eskilsson och Nobelstiftelsens vd Michael Sohlman, mycket lite säga till om.
– Förtroenderådet är en dekoration, säger en av professorerna Karl-Gustaf Löfgren.
Han lämnar nu junilistan (se artikel härintill).

Förtroenderådet har, namnet till trots, ingen formell beslutanderätt. Istället ska ledamöterna fungera som experter åt partiet. Men även det har mest varit en papperskonstruktion. SvD:s rundringning till de 38 ledamöterna visar att merparten tycker att de har haft mycket litet inflytande över junilistans politik.
– Det har varit ett väldigt sympatiskt diskussionsforum. Det har varit meningsfullt att vara med där. Men ingen av oss har någonsin inbillat oss att vi styr vad junilistan gör. Det är de som driver junilistan som bestämmer sig för i vilken mån de vill lyssna på oss, förklarar Hans Tson Söderström.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X