Annons
X
Annons
X

Partiet står bakom Ekeroth

Riksdagsledamot Kent Ekeroth (SD) vill att Kriminalvården ska registrera om fångar som är svenska medborgare har en eller båda föräldrarna födda utomlands. Motionen har väckt stark kritik, men Kent Ekeroths linje backas upp av partiet, enligt pressansvarige Martin Kinnunen.

[object Object]
Anne Ramberg, Advokatsamfundets generalsekreterare, kritiserar SD:s Kent Ekeroth. Foto: SVD OCH TT

**Kenth Ekeroth säger **att idag förbjuder lagen behandling av ”ras eller etniskt ursprung”. Där finns en lucka, tycker han, eftersom det inte innefattar ”nationalitet” på föräldrarna. Han vill att föräldrarnas ursprungsnationalitet ska registreras för att ”förstå samhällsutvecklingen eftersom kultur och värderingar inte försvinner bara för att någon erhållit ett medborgarskap”.

Motionen har väckt stark kritik på flera håll. På Aftonbladet Kultur skriver Petter Larsson - i en text som på lördagsmorgonen delats 43 000 gånger på Facebook - att Sverigedemokraterna bör ”undvika lagförslag som oundvikligen för tanken till 30-talets judestjärnor” om de inte vill kallas fascister.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Även Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg är starkt kritisk: ”Varför inte ett tygmärke på jackan också?”, skriver hon i ett Twitterinlägg.

  Annons
  X

  Miljöpartiets gruppledare och integrationspolitiska talesperson Maria Ferm gör liknande kopplingar.

  – Etnisk registrering för tankarna tillbaka till 30-talet. SD försöker koppla ihop etnicitet och kriminalitet, snarare än att se hur socioekonomiska faktorer påverkar, skriver hon till SvD.

  **Martin Kinnunen, **Sverigedemokraternas pressansvarige, säger till SvD till att motionen inte avviker från partilinjen.

  – Vi har i alla år kritiserat att det är omöjligt i Sverige, till skillnad från andra länder, att ta fram statistik rörande intagnas bakgrund.

  Vilka länder som avses kan inte Martin Kinnunen omedelbart redogöra för men menar att okunskapen om invandrarbakgrund är ”ganska unik i västvärlden”.

  – Det är relevant att få fullständig statistik, på samma sätt som man för statistik över grupper som är överrepresenterade bland arbetslösa. Det kan visa om det behövs vidtagas särskilda åtgärder.

  Enligt Martin Kinnunen skulle en lagändring inte betyda att enskilda individer registreras.

  – Det påverkar inte den personliga integriteten.

  Han har ännu inte haft kontakt med Mattias Karlsson (SD), tillfällig partiledare, om motionen. Kent Ekeroth har lagt fram samma motion såväl 2012 som 2013, men både konstitutionsutskott och kammare har avslagit dem.

  Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap, säger att det är intressant om partiledningen officiellt stödjer Kent Ekeroths enskilda motion.

  – Martin Kinnunen är uttolkare av partiledningens syn och då kan motionen uppfattas som en del av partiets centrala linje.

  **Han betecknar **motionen som ett försök att tänja gränserna i debatten, eftersom den innehållsmässigt skiljer sig från gängse uppfattning.

  – Motionen vill problematisera huruvida en människas etniska bakgrund är en relevant faktor vid brottslighet.

  Det är i sin tur, menar Jonas Hinnfors, en del av en större verklighetsbeskrivning.

  – De flesta är överens om att brottslighet är något negativt. Här kopplas det ihop med etnicitet. Det hotar det ”svenska” och sammanhållningen i samhället.

  **Jonas Hinnfors vill **däremot inte ge sig in i debatten om Sverigedemokraterna bör betecknas som nyfascistiskt.

  – Jag konstaterar bara att den här typen av motioner inte förekommer hos de andra partierna.

  Sverigedemokraterna har tillbakavisat anklagelserna om att partiet är fascistiskt.

  Annons
  Annons
  X

  Anne Ramberg, Advokatsamfundets generalsekreterare, kritiserar SD:s Kent Ekeroth.

  Foto: SVD OCH TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X