Annons
Op ed

Partierna som rider på väljarnas rädslor

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson omgiven av kandidaterna Peter Lindgren och Kristina Winberg.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson omgiven av kandidaterna Peter Lindgren och Kristina Winberg. Foto: BERTIL ERICSON/TT
Publicerad

**Valresultat säger ofta **mer om väljarna än om de olika partiernas program. EU-valets segrare har alla ett gemensamt: de rekryterar väljare genom att utpeka ett hot som måste bekämpas för att uppnå sina mål. Hotens omfattning motiverar dessutom begränsningar av medborgares frihet.

Miljöpartiet pekar på klimathotet. FI pekar på rasism, strukturer och män i allmänhet. SD pekar på invandrare och muslimer. Alla tre tydliggör hoten genom selektivt val av information eller forskning. Miljöpartiet undanhåller forskning som är skeptisk till alarmistiska påståenden om klimathotets omfattning. FI säger att deras samhällsanalys bygger på kunskap. Den kunskapen utgår dock från strukturalistisk sociologisk teori som lätt kan ifrågasättas med annan forskning eller andra sociologiska teorier. SD härleder alla problem till invandring och muslimer, en föreställning som faller på sin egen orimlighet. I alla tre fallen leder de politiska programmen till hot som måste bekämpas.

Annons
Annons
Annons