Partierna har mycket att lära av arbetsmarknaden

Under strecket
Publicerad
Annons

apropå | Förhandlingsspel
Förhandlingar är en skön, men ack så svår, konst. Hur svårt demonstreras just nu av socialdemokraterna och miljöpartiets hittills fruktlösa försök att hitta varann och enas om formerna för fortsatt samarbete.
Det mest sannolika, men ändå mycket överraskande, resultatet av s-mp-överläggningarna som följt efter riksdagsvalet är att ingen av dem blir nöjd. Och ett sämre betyg är svårt att få för en förhandlare.
För miljöpartiet som snart sagt förhandlat med alla riskerar slutresultatet att bli en ren oppositionsroll i riksdagen. Och det var med stor säkerhet inte målet när riksdagsrösterna väl var räknade och partiet klarat fyraprocentsspärren.

Att döma av agerandet under valrörelsen avsåg miljöpartiet att fortsätta samarbetet med socialdemokratin och vänsterpartiet också under den kommande mandatperioden. Och för regeringspartiet var ambitionen med all säkerhet densamma.
Överläggningarna mellan s-v-mp syftade till hur samarbetet skulle konstrueras, vad som skulle omfattas, var
och hur det skulle fördjupas. På förhand - en inte omöjlig uppgift.
Trots detta inleddes överläggningarna med stenhårda krav på ministerposter från miljöpartiets sida. Svaret var lika bestämt som förutsägbart från socialdemokratin: ett blankt nej.
Därmed var förhandlingen i realiteten omöjliggjord.

Annons
Annons
Annons