Annons
X
Annons
X

Partier vill ha färre opinionsmätningar

Opinionsmätningar riskerar att skapa fega ­politiker. Politiken blir ”en ­tummelplats för procent ­ istället för visioner”, menar Mona Sahlin (S). Andra topp­politiker anser att mängden mätningar gör att undersökningarna devalverar sig själva.

Foto: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX

”Vänsterpartiet upp i det blå” och ”Folkpartiet Sveriges nya enfrågeparti?”. Varje morgon under Almedalsveckan har ett av opinionsinstituten presenterat en undersökning om dagens parti. Vanligaste resultatet: att partiledaren är största hindret för ett parti som vill växa.

E
nligt spelbolagens odds skulle Spanien vinna VM-finalen, enligt opinionsinstituten ligger alliansen just nu bäst till för att vinna valet. Under den här veckan har partierna mätts på längden och tvären.

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin är mycket kritisk till störtregnet av opinionsmätningar.

Annons
X

–Någonstans finns det ett tak för när dessa mätningar till slut gör politiken till en tummelplats för procent istället för visioner, säger hon.

Mona Sahlin menar att det finns en risk att mängden mätningar, inte bara de som handlar om partisympatier utan också dem där olika sakfrågor uppmärksammas, skapar ”fega” politiker som lyssnar för mycket till opinioner istället för att navigera efter den egna kompassen.

Mona Sahlin varnar för att anonyma opinionsbildare och lobbyister, som ”inte går att rösta bort”, får en allt större makt.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Det är en fara. Men det är upp till oss själva i den politiska världen att stå pall för ett sådant tryck.

  Även Lars Ohly (V) menar att det har skett en maktförskjutning i riktning mot lobbyister och andra påtryckare. Organisationer och företag som har råd att beställa opinionsmätningar har möjlighet att sätta dagordningen, påpekar Lars Ohly.

  –Det är lite grand av ett demokratiskt problem, det kanske inte alltid är medborgarna viktigaste frågor som presenteras, säger Lars Ohly.

  KD-ledaren Göran Hägglund konstaterar samma sak. När det gäller partisympatiundersökningar så menar Hägglund att det stora antalet mätningar gör att ”dramatiken” i siffrorna har minskat. Folkpartiledaren Jan Björklund är inne på samma linje.

  –Förr kom det en Sifomätning i månaden och den betydde jättemycket, nu haglar det av mätningar. Jag tror att betydelsen av den enskilda mätningen devalveras, säger han.

  Flera av politikerna anser att medierna inte behandlar opinionssiffror tillräckligt kritiskt, vare sig när det gäller partisympatiundersökningar eller mätningar kring enskilda frågor.

  –Som man ropar i skogen får man svar. Medierna har ett mycket stort ansvar. Man köper för ofta avsändarens budskap utan att granska det, säger Maud Olofsson (C).

  Även Per Schlingmann, Moderaternas partisekreterare, lägger ett tungt ansvar på press, radio och tv.

  –Men vi har själva ett ansvar för hur vi använder mätningar, för det är ju också så att partierna själva i högre utsträckning använder sådana.

  Nestorn inom svensk politik, Ingvar Carlsson (S), är mycket kritisk.

  –Tyvärr har det blivit ett missbruk av opinionsundersökningar där man övertolkar och drar slutsatser som är helt orimliga. Det är en trist utveckling för opinionsmätningar är en viktig del i samhället.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X