Annons
X
Annons
X

Per Gudmundson: Partier som C åker aldrig ut

”Vad ska rädda kvar Centerpartiet?” frågade
Expressen när partiet inledde sin stämma i Karlstad igår. Samtidigt berättade SR att ”partiet är i kris opinionsmässigt” och ligger ”under spärren till riksdagen med bara ett år kvar till valet”.

När Annie Lööf talade inför stämman lät hon ändå obekymrad – nästan kaxig.

Och hon gör rätt som inte ligger sömnlös på grund av fyraprocentsspärren. Först och främst för att Centern faktiskt ligger över gränsen, vad än rubrikerna antyder. I enstaka mätningar kan det se mörkt ut, förstås, men i sammanvägningarna ligger Centerpartiet på rätt sida. I Svensk Väljaropinion, som institutet Novus sammanställer för Ekot, hade Centern 4,2 procent senast. I Svensk Opinions senaste genomsnitt (av delvis andra opinionsinstitut) blev det också 4,2 procent.

Annons
X

För det andra är det inte särskilt vanligt att partier åker ur riksdagen. De dåvarande gröngölingarna i riksdagen, Miljöpartiet, åkte ur 1991. Tre år senare var de tillbaka. 1991 kom Ny Demokrati in i riksdagen, bara för att åka ur igen tre år senare. Några etablerade partier har aldrig åkt ut.

C kan med andra ord arbeta i lugn och ro med valrörelsen. Eller som Annie Lööf formulerade det: ”vi ska ha det mest välkokta kaffet i valstugorna”.

Det kan behövas lite mer än så, men det är en utgångspunkt som signalerar rätt nivå av trygghet mitt i mediehysterin.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X