Parterna två år ifrån varandra

Korta avtal och låga lönenivåer – eller längre avtal och högre nivåer? Det är vad industriförhandlingarna handlar om just nu. Arbetsgivarna har satt hårt mot hårt om avtalsperioden och facken håller i sina löneökningskrav.

Publicerad
Annons

Arbetsgivarna kräver långa avtal, minst tre år. Fackens ursprungskrav är ett år. Men som alltid måste parterna hitta en kompromiss. För att understryka arbetsgivarkravet villkorades en nästan färdig pensionsuppgörelse med LO för några veckor sedan. Om inte de kollektivavtal som just nu förhandlas blir minst treåriga blir det inget pensionsavtal för de privatanställda arbetarna, var beskedet. Villkoret irriterar LO, men också tjänstemännen inom industrin. De omfattas nämligen inte av pensionsförhandlingarna.

Nu står långa avtal mot materiellt innehåll. Att parternas krav ställs mot varandra ingår självklart i förhandlingens dramaturgi. Men efter arbetsgivarnas utspel är det uppenbart att facken tänker se till att arbetsgivarna får betala för långa avtal. Samtidigt har LO-förbunden ett dilemma. I LO-leden finns förväntningar på att årets avtalsrörelse ska reglera pensionsfrågan.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons