Parlamentet osäkert på Blairs grunder för kriget

Det brittiska parlamentets utrikesutskott tvekar fortfarande om huvudanledning till kriget mot Irak, Saddams massförstörelsevapen, var sann eller falsk.

Under strecket
Publicerad
Annons

Utskottet menar att när det gäller regeringen Blairs mycket bestämda påståenden ända sedan förra hösten om att Saddam Hussein hade massförstörelsevapen ”färdiga att avfyra inom 45 minuter” så är sanningshalten ännu en öppen fråga. The jury is still out, står det i den tryckta rapporten med en metafor från domstolar: juryn överlägger fortfarande. Utskottet anser att den brittiska regeringen kan ha varit alltför beroende av tekniska underrättelsedata från USA samt av exilirakier och avhoppare. De senare hade ett eget intresse av att överdriva de illdåd som den regim de ville störta gjorde sig skyldig till. När regeringarna i USA och Storbritannien förberedde kriget i Irak fanns det gott om samarbetsvilliga irakier i exil, men ont om rapportörer inne i själva Irak.

Utrikesutskottet anser dock inte att Tony Blair och hans regering medvetet vilseledde parlamentet och omvärlden. De trodde uppriktigt att Saddam utgjorde ett omedelbart hot mot den egna befolkningen. Det pinsamma är om denna tro visar sig stå på bräcklig grund. För varje dag som går, utan att vapen eller vapenrester hittas i Irak, ökar sannolikheten för detta. Men som sagt, the jury is still out. Det är två rapporter till parlamentet som står i fokus. En i september 2002 och en i februari i år. Den första innehåller en uppgift om att Irak köpt uran från Niger som senare visat sig bygga på ett förfalskat dokument. Där finns också uppgiften om att Irak har biologiska och kemiska massförstörelsevapen med 45 minuters varsel. Dessa 45 minuter lyftes fram i premiärminister Blairs förord och är i dag starkt ifrågasatta. Statliga BBC påstod i ett radioinslag i höstas att underrättelseorganen var osäkra på uppgiften om 45 minuter, men att den ändå stoppats in i rapporten på order av premiärministerns presschef Alastair Campbell för att ”göra den lite sexigare”. Det tycker inte utskottsmajoriteten att det finns bevis för och regeringen kräver nu högljutt en ursäkt av BBC.

Annons
Annons
Annons