Annons
X
Annons
X

Parlamentet kräver insyn i Acta-förhandlingar

Europaparlamentet kommer att sätta hårt mot hårt mot EU-kommission och kräva ett slut på hemlighetsmakeriet kring Acta-avtalet. I dag lägger de större partigrupperna fram en gemensam resolution med krav på delaktighet i förhandlingarna. ”Ett jätteviktigt beslut”, säger Piratpartiets parlamentariker Christian Engström.

Foto: COLOURBOX, MONTAGE: SVD

Sent igår kväll kom samtliga större partigrupper i EU-parlamentet överens om att kräva ökad öppenhet och insyn i förhandlingarna om Acta-avtalet – ett internationellt avtal för att motverka varumärkesförfalskning och piratkopiering som bland annat EU, USA och Japan just nu diskuterar.

Som SvD.se tidigare rapporterat har kritiken varit massiv mot att förhandlingarna sker bakom stängda dörrar och att få har insyn i processen. Det vill nu EU-parlamentet ändra på och i ett förslag till en gemensam resolution är kravet att EU-kommission, som förhandlar för EU, lämnar ut de dokument som finns.

– Det sänder en otroligt stark signal att så gott som hela parlamentet nu säger till kommissionen att vi är ett parlament och inte är en dörrmatta. Det här känns väldigt bra, säger piratpartisten Christian Engström och får medhåll av socialdemokraten Marita Ulvskog.

Annons
X

– Det här är inte avtal som kan avhandlas bakom lyckta dörrar utan insyn och offentlig debatt. Vi kräver omedelbar publicering av de utkast som finns, säger hon till SvD.se.

Efter att Lissabonfördraget trädde kraft 1 december förra året har spelplanen ändrats i Bryssel. EU-parlamentet har fått utökad makt och ska nu informeras om de internationella förhandlingar som pågår. Den makten tänker partigrupperna nu använda sig av.

I resolutionen uppmanar parlamentet både kommissionen och ministerrådet att ge allmänheten och parlamentarikerna tillgång till de utkast och sammanfattningar som finns.

Kravet är att frågan om öppenhet lyfts under nästa förhandlingsrunda i Nya Zeeland i april och att parlamentet direkt efter rundan informeras om utgången.

Dessutom hotar parlamentet med att dra kommissionen inför EU:s domstol om de vägrar följa uppmaningarna.

Daniel Caspary – tysk parlamentariker och en av dem som förhandlade om resolutionen för parlamentets största partigrupp EPP – är precis som Christian Engström och Marita Ulvskog nöjd med utgången.

– Det är en bra gemensam ställning. Det är tydligt att vi behöver mer öppenhet i förhandlingarna och vi har diskuterat hur öppenheten kan se ut, säger han till SvD.se.

En av de mest kontroversiella frågorna i diskussionerna om Acta är hur piratkopiering och olaglig fildelning på internet kan motverkas. Flera läckta dokument visar att det är en fråga som USA driver, med bland annat krav på att internetoperatörer ska få större ansvar för vad deras kunder gör.

I resolutionen säger parlamentet helt nej till ett system där till exempel fildelare ska kunna stängas av från nätet efter varningar. Också genomsökningar av bärbara datorer, mp3-spelare och mobiltelefoner av tullen får tummen ner av parlamentarikerna.

– Från copyright-lobbyn handlar Acta om att utvidga lagstödet för fildelarjakt. Det är själva skälet till att de deltar i det här och att det inte bara handlar om varuförfalskningar, säger Christian Engström.

Daniel Caspary är dock inte lika orolig för att EU ska tvingas införa nya regler som det idag inte finns stöd för i EU-lagen.

– Det finns en stor oro för att EU ska tvingas införa ett system med avstängning av fildelare från nätet, men kommissionen har varit tydlig med att de inte kommer att acceptera några sådana skrivningar i ett slutligt avtal. Så den diskussionen tycker jag är överdriven. Mycket av det man oroar sig för kommer aldrig att hända, säger han.

Resolutionen ska diskuteras sent i kväll i parlamentet i Strasbourg. Då kommer också kommissionen att vara på plats och svara på frågor från parlamentarikerna. Därefter sker en omröstning om kraven i morgon vid lunchtid.

It och integritet

twitter.com
Annons
Annons
X
Foto: COLOURBOX, MONTAGE: SVD Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X